9 pomysłów na tatar - nie tylko dla mięsożerców

2022-02-25 10:08

Tatar to klasyczna przekąska imprezowa. Ma kilka wersji mięsnych, ale i  miłośnicy  ryb mogą się cieszyć smakiem tatara z łososia lub śledzi. Tatar ma też wersję dla wegetarian. Kto nie jadł tatara z pomidorów, ten nie wie ile stracił! Polecamy  kilka przepisów na tatar.

Tatar - 9 pomysłów na tatar nie tylko dla mięsożerców!
Autor: Shutterstock Tatar to jedna z polskich  klasycznych zakąsek, która zrobiła międzynarodową karierę

Spis treści

  1. Tatar wołowy - tradycja w najlepszym wydaniu
  2. Tatary z ryb - dla tych, którzy wolą je od mięsa
  3. Tatar bez mięsa - warto spróbować i się zakochać
Beszamel - Tatar ze śledzia

Tatar wołowy - tradycja w najlepszym wydaniu

Tatar wołowy  to danie o długiej kulinarnej historii, cieszące się zasłużonym szacunkiem i  mające szerokie grono zaprzysięgłych zwolenników. Tatar ze skrobanego mięsa wołowego najwyższej jakości, doprawiony oliwą, z towarzyszeniem dodatków podkreślających  smak mięsa  to danie wykwintne, choć proste do przygotowania. Jego sednem jest  właśnie wysoka jakość i niepokalana świeżość składników. Przepisy na tatar wołowy  nie są skomplikowane, różnią się tylko dodatkami, polecanymi  do tego dania.

Przepis na tatar. Jak zrobić tatara w domu?

Czy można jeść tatara w ciąży?

Magda Gessler przywróciła tatara do łask konsumentów, bo chwilowym regresie mody na to danie, spowodowanym lękiem przed spożywaniem surowej  wołowiny, związanym z paniką wywołaną przez chorobę wściekłych  krów.

Tatar "Oko pirata" według Magdy Gessler - najlepsze przepisy z Kuchennych Rewolucji

Tatary z ryb - dla tych, którzy wolą je od mięsa

Tatary ze szlachetnych gatunków ryb to wbrew pozorom nie jest  wynalazek najnowszych czasów - przepisy na tatar ze śledzia lub łososia znajdziemy  w starych książkach kucharskich. Kiedyś, z powodu tego, że ryby do przygotowania tej przekąski były trudniejsze do przygotowania lub do zdobycia (zwłaszcza w okresie PRL) popularność tatara z ryb zmniejszyła się prawie do zera, teraz tryumfalnie powraca do łask konsumentów. Tatara można przygotować nie tylko ze śledzi lub łososia, ale także z tuńczyka lub pstrąga.

Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Tatar z wędzonego łososia z kaparami: przepis na najlepszą przystawkę

Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą: przepis

Tatar z pstrąga tęczowego z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami

Tatar bez mięsa - warto spróbować i się zakochać

Dla tych, którym nie po drodze z mięsem pojawiły się wersje tatara z grzybów lub warzyw. Warto wypróbować przepisy na nie, bo smak mają niebywale ciekawy, są niedrogie w przygotowaniu, a składniki na te dania znajdziemy w każdym supermarkecie.

TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]

Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska