Szybkie pizzerinki z ciasta francuskiego: łatwy przepis na zakręcone ślimaczki

Szybkie pizzerinki z ciasta francuskiego: łatwy przepis na zakręcone ślimaczki
Autor: Shutterstock Zakręcone ślimaczki - pizzerinki z ciasta francuskiego
łatwy
15 min
4

Pizzerinki podane na ciepło lub zimno to zawsze hit imprezy. Można je przygotować z gotowego ciasta francuskiego. Mrożone lub chłodzone ciasto francuskie znajdziecie w każdym dobrym sklepie. Jest coraz tańsze. Pizzerinki z ciasta francuskiego przygotujecie w zaledwie 15 minut!

SKŁADNIKI

  • 1 rolka (375 g) ciasta francuskiego
  • 4 łyżki dobrego keczupu
  • 100 g salami wieprzowego, cienko pokrojonego
  • 100 g tartego sera
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskiego rozłożyć. 
  • Powierzchnie ciasta posmarować keczupem.
  • Ułożyć plasterki salami.
  • Posypać tartym serem.
  • Zwinąć ciasto od dłuższego boku w roladę. Pociąć na plastry grubości około 1,5 cm.
  • Zwinięte ciasto, niczym ślimak, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 220°C.
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
  • Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej