Rzodkiewki na maśle - oryginalne i przepyszne smażone rzodkiewki

Rzodkiewki na maśle - oryginalne i przepyszne smażone rzodkiewki
Autor: Shutterstock Rzodkiewki na maśle - pyszny pomysł na wykorzystanie nowalijek
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Rzodkiewki na maśle to pyszny sposób na przygotowanie tych  wiosennych warzyw na ciepło. Idealne na weekendowe śniadanie, podane na przykład z jajkiem w koszulce. Mogą też stanowić doskonały dodatek do obiadu  - jako jarzynka na ciepło

SKŁADNIKI

  •  pęczek  rzodkiewek na osobę
  • pęczek szczypiorku na 4-5 pęczków rzodkiewek
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz i ulubione zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i miejsc z których wyrastają liście. Duże rzodkiewki kroimy na ćwiartki, mniejsze – na połowy.
  • Cebulkę ze szczypioru i sam szczypior drobno kroimy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy rzodkiewki i cebulkę, co jakiś czas mieszając smażymy całość około 10-12 minut. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przezroczyste.
  • Na koniec dodajemy szczypior, solimy, pieprzymy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozkładamy porcje na talerze, polewając rzodkiewki rozpuszczonym masłem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej