Pstrąg w galarecie: przepis na wigilijną wieczerzę i nie tylko [WIDEO]

Pstrąg w galarecie: przepis na wigilijną wieczerzę i nie tylko [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiele osób nie przepada za karpiem - nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić go smacznym pstrągiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg w galarecie na wigilijną wieczerzę to wspaniała alternatywa dla karpia. Galaretę do pstrąga możesz przyrządzić na dwa sposoby: z żelatyną lub bez żelatyny, gotując wywar z odpadów rybnych. Ten drugi przepis jest bardziej czasochłonny, ale dzięki niemu danie będzie bardziej naturalne.

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Najlepsze przepisy na dania z pstrąga, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.

Składniki

  • 4 płaty pstrąga lub 1 kg wypatroszonych pstrągów, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • 15 dag obranej, pokrojonej w kawałki włoszczyzny

  • 2 liście laurowe

  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • sól

  • żelatyna na litr wody

  • 3-4 białka jajek

  • łyżka soku z cytryny lub octu winnego

  • do przybrania: groszek konserwowy, jaja na twardo, cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę pokrój na kawałki.

  • Umytą włoszczyznę włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej litrem wody. Gotuj wolno pod przykryciem 30 minut. Posól i gotuj jeszcze 10 minut.

  • Włóż kawałki pstrąga i gotuj około 10 minut na bardzo małym ogniu. Wyjmij rybę.

  • Wywar sklaruj - dodaj pianę ubitą z 3-4 białek i łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.

  • Odstaw garnek i poczekaj, aż wywar się sklaruje. Potem zbierz szum i przecedź przez płótno lub podwójnie złożoną gazę (możesz też użyć papierowego filtra do kawy). Dodaj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.

  • Miseczki opłucz zimną wodą, wlej po łyżeczce galarety, wsyp trochę groszku, ułóż kawałki pstrąga, udekoruj natką (możesz też dodać połówki jajka ugotowanego na twardo i plasterki cytryny). Zalej galaretką i odstaw, żeby stężała.

  • Jeśli masz całe wypatroszone pstrągi, a nie filety, włóż je w całości do wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie delikatnie wyjmij ryby, zdejmij z nich skórę, ułóż na półmisku, udekoruj tak jak w wersji z filetami i zalej sklarowanym wywarem.

Można też przygotować galaretę do pstrąga (lub innej ryby) bez żelatyny. Potrzebne będą:

  • 1 kg odpadów rybnych (łbów, kręgosłupów, płetw)

  • pęczek włoszczyzny

  • 1 cebula

  • ziele angielskie, liść laurowy

  • sól, pieprz

  • białka i sok z cytryny do sklarowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki należy zalać zimną wodą (ok. 1,5 l) i gotować na bardzo małym ogniu 3-4 godziny.

  • Gotowy wywar przecedzić i sklarować.

  • Do takiej galarety nie będzie potrzebna żelatyna.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 3,7