Pieczone kasztany jadalne: przepis

2021-03-29
Pieczone kasztany jadalne
Autor: thinkstockphotos.com Nie trzeba wybierać się na plac Pigalle, by spróbować pysznych pieczonych kasztanów - można je łatwo przygotować w domu
łatwy
40 min
4

Pieczone kasztany jadalne to świetny pomysł na pyszną przekąskę. Można je posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Sprawdź, jak upiec kasztany jadalne - podajemy dobry przepis krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • kasztany jadalne w dowolnej ilości

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone kasztany jadalne połóż płaską stroną na desce i natnij je nożem "na krzyż".
  • Ułóż kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Ugotowane kasztany odcedź, przestudź i przełóż na blachę do pieczenia (może być  pokryta folią aluminiową) tak, aby płaska strona kasztanów dotykała dna formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut.
  • Gdy upieczone kasztany ostygną, zdejmij łupinę, a potem cienką błonę. Dopiero w takiej formie są gotowe do spożycia.