Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Pasztet staropolski: przepis na świąteczny hit [WIDEO]
![Pasztet staropolski: przepis na świąteczny hit [WIDEO]](https://cdn13.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_146545886.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet staropolski z wielu gatunków mięs to doskonała domowa wędlina, zdrowa i smaczna
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pasztet staropolski to doskonały przepis na świąteczny hit. Podpowiadamy, jak zrobić pasztet staropolski, który zachwyci gości przy każdej odświętnej okazji.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Składniki
1 kg mięsa (może być kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina lub dziczyzna)
20 dag boczku lub słoniny
3 cebule
2 suszone grzyby
ząbek czosnku
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
bułka kajzerka
3 jajka
Przygotowanie krok po kroku:
Boczek lub słoninkę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć w rondlu. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu wrzucić mięso i zrumienić. Dodać cebule, czosnek, grzyby i przyprawy (oprócz gałki). Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć mięso z sosu, a do sosu włożyć kajzerkę. Mięso, namoczoną w sosie bułkę, cebulę oraz grzyby przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Dodać jajka, gałkę, doprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
Formę do pasztetów posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i wyjąć pasztet z formy. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.