Pasztet staropolski: przepis na świąteczny hit [WIDEO]

Pasztet staropolski: przepis na świąteczny hit [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet staropolski z wielu gatunków mięs to doskonała domowa wędlina, zdrowa i smaczna

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasztet staropolski to doskonały przepis na świąteczny hit. Podpowiadamy, jak zrobić pasztet staropolski, który zachwyci gości przy każdej odświętnej okazji.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Składniki

  • 1 kg mięsa (może być kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina lub dziczyzna)

  • 20 dag boczku lub słoniny

  • 3 cebule

  • 2 suszone grzyby

  • ząbek czosnku

  • listek laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • bułka kajzerka

  • 3 jajka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek lub słoninkę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć w rondlu. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu wrzucić mięso i zrumienić. Dodać cebule, czosnek, grzyby i przyprawy (oprócz gałki). Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie.

  • Ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć mięso z sosu, a do sosu włożyć kajzerkę. Mięso, namoczoną w sosie bułkę, cebulę oraz grzyby przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia.

  • Dodać jajka, gałkę, doprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)

  • Formę do pasztetów posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

  • Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i wyjąć pasztet z formy. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 4,5