Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przepis [WIDEO]
![Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przepis [WIDEO]](https://cdn10.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_571433593.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z różnych gatunków mięs ma wyrazisty smak, ceniony przez smakoszy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pasztet klasyczny swój smak zawdzięcza mieszaniu różnych gatunków mięs - im ich więcej, tym smak pasztetu bogatszy. Delikatności tej domowej wędlinie dodają jarzyny, z którymi dusi się mięso na pasztet. Wypróbuj nasz przepis na pasztet klasyczny - o wiele lepszy niż ten ze sklepu!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet staropolski.
Składniki
30 dag cielęciny
30 dag wieprzowiny
30 dag wołowiny
30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
30 dag podgardla lub tłustego boczku
warzywa: marchew, pietruszka , duża cebula
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
1 czerstwa kajzerka
4 jajka
tłuszcz do wysmarowania blachy
Przygotowanie krok po kroku:
Gotuj kawałki mięsa w garnku pod przykryciem, na małym ogniu, w wywarze z dodatkiem przypraw i warzyw.
Wyjmuj na talerz w zależności od tego, jak szybko miękną. Najszybciej wątróbka i podgardle – najdłużej wołowina.
Gdy wystygną – przemiel mięsa dwa razy. Do drugiego mielenia dodaj bułkę namoczoną w wywarze.
Roztrzep jaja i dodaj do zmielonego mięsa. Przypraw solą, gałka muszkatołową, pieprzem i wygniataj masę dłońmi. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Masa powinna być trochę mocniej przyprawiona, gdyż po upieczeniu smak łagodnieje. (Jak doprawić pasztet? Sprawdź tutaj.)
Wysmaruj wąską formę tłuszczem. Przełóż dobrze wyrobioną masę i uklep.
Piecz w temperaturze 175°C ok. 50 minut. Pasztet wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.