Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przepis [WIDEO]

Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z różnych gatunków mięs ma wyrazisty smak, ceniony przez smakoszy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasztet klasyczny swój  smak zawdzięcza mieszaniu różnych gatunków mięs - im ich więcej, tym smak pasztetu bogatszy. Delikatności tej domowej wędlinie dodają jarzyny, z którymi dusi się mięso na pasztet. Wypróbuj nasz przepis na pasztet klasyczny - o wiele lepszy niż ten ze sklepu!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami  oraz  Pasztet staropolski.

Składniki

  • 30 dag cielęciny

  • 30 dag wieprzowiny

  • 30 dag wołowiny

  • 30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej

  • 30 dag podgardla lub tłustego boczku

  • warzywa: marchew, pietruszka , duża cebula

  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 4 jajka

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gotuj kawałki mięsa w garnku pod przykryciem, na małym ogniu, w wywarze z dodatkiem przypraw i warzyw.

  • Wyjmuj na talerz w zależności od tego, jak szybko miękną. Najszybciej wątróbka i podgardle – najdłużej wołowina.

  • Gdy wystygną – przemiel mięsa dwa razy. Do drugiego mielenia dodaj bułkę namoczoną w wywarze.

  • Roztrzep jaja i dodaj do zmielonego mięsa. Przypraw solą, gałka muszkatołową, pieprzem i wygniataj masę dłońmi. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Masa powinna być trochę mocniej przyprawiona, gdyż po upieczeniu smak łagodnieje. (Jak doprawić pasztet? Sprawdź tutaj.)

  • Wysmaruj wąską formę tłuszczem. Przełóż dobrze wyrobioną masę i uklep.

  • Piecz w temperaturze 175°C ok. 50 minut. Pasztet wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 2,8