Paluszki serowe z kminkiem - pyszna przekąska lub dodatek do zupy

2021-03-29
Paluszki serowe z kminkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
0 min
4

Paluszki serowe z kminkiem są świetną domową przegryzką, świetnie smakują podane na przykład do piwa. Ale można też wykorzystać je jako składnik dania obiadowego, podając je zamiast pasztecików do czerwonego barszczu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g maąki
  • 150 g twarogu
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • sól
  • kminek, czarnuszka, sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser przetrzeć przez sito, a następnie posiekać z masłem, mąką i żółtkiem.
  • Gdy składniki się połączą zagnieść ciasto i uformować paluszki.
  • Ułożyć paluszki na blasze wyłożonej papierem, na wierzchu posmarować białkiem, posypać solą i ziarnami.
  • Piec w 170 st. C przez 15 min.