Paluszki serowe

2021-03-29
Paluszki serowe
Autor: Shutterstock Paluszki serowe znikają w zastraszającym tempie...
łatwy
45 min
4

Paluszki serowe smakują zawsze i każdemu... Chrupiące, wyraziste, idealne na przyjęcie, przegryzkę przed telewizorem, piknik. W zależności od użytych przypraw i dodatków mogą być bardziej lub mniej pikantne. Po prostu fantastyczne paluszki serowe! 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • ok. 3/4 szklanki letniego mleka
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania
  • sezam lub mak do posypania paluszków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i zalej mlekiem. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski. Ser pokrusz, dodaj do mąki, wlej drożdże, wsyp paprykę i sól.
  • Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, następnie rozwałkuj i pokrój na wąskie paseczki.
  • Ułóż na blasze, posmaruj jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piecz 10 minut.