Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Owsiane batoniki granola z orzechami i suszonymi owocami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Domowe batoniki z płatków zbożowych, suszonych owoców i orzechów to pyszna i zdrowa przekąska.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Owsiane batoniki to świetna przekąska dla dzieci, która pomoże ograniczyć spożycie czekolady. Są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie może być frajdą dla całej rodziny! Takie batoniki można zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub piknik.
Składniki
2 szklanki płatków owsianych lub innych zbożowych
1/3 szklanki miodu
2 łyżki oleju
½ szklanki migdałów
½ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki rodzynek i żurawiny
½ szklanki suszonych śliwek lub moreli
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
W miseczce mieszamy miód i olej.
Dodajemy płatki owsiane, migdały, kawałki orzechów laskowych i nerkowców, suszone owoce. Skład również można modyfikować, dodając np. suszone kawałki kokosa, czy ananasa. Całość mieszamy.
Tak powstałą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, od razu formując płaski prostokąty.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Po tym czasie granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Każdy z batonów owijamy starannie papierem do pieczenia i związujemy lnianym sznurkiem.