Owsiane batoniki granola z orzechami i suszonymi owocami

Owsiane batoniki granola z orzechami i suszonymi owocami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe batoniki z płatków zbożowych, suszonych owoców i orzechów to pyszna i zdrowa przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owsiane batoniki to świetna przekąska dla dzieci, która pomoże ograniczyć spożycie czekolady. Są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie może być frajdą dla całej rodziny! Takie batoniki można zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub piknik. 

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych lub innych zbożowych

  • 1/3 szklanki miodu

  • 2 łyżki oleju

  • ½ szklanki migdałów

  • ½ szklanki orzechów laskowych

  • ½ szklanki orzechów nerkowca

  • ½ szklanki rodzynek i żurawiny

  • ½ szklanki suszonych śliwek lub moreli

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • W miseczce mieszamy miód i olej.

  • Dodajemy płatki owsiane, migdały, kawałki orzechów laskowych i nerkowców, suszone owoce.  Skład również można modyfikować, dodając np. suszone kawałki kokosa, czy ananasa. Całość mieszamy.

  • Tak powstałą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, od razu formując płaski prostokąty.

  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

  • Po tym czasie granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  • Każdy z batonów owijamy starannie papierem do pieczenia i związujemy lnianym sznurkiem.

Ocena: 2,3