Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne cebulowe przekąski najlepiej smakują z keczupem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe jakie kiedykolwiek jedliśmy podano nam w indyjskiej restauracji. Ten prosty przepis na indyjskie bhaji w nieco zmodyfikowanej formie, zachwyci każdego smakosza. Ciasto z mąki z ciecierzycy (z grochu włoskiego) doskonale się klei bez dodatku jajek. 

Składniki

  • 2 duże cebule

  • 2 zielone papryczki chili

  • 100 g mąki z ciecierzycy

  • 40 g mąki ryżowej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry mielonej

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżki wody

  • 200 g mozzarelli

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w „piórka”, czyli na pół, a następnie wzdłuż. Mozzarellę pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm. Papryczki pokroić w cienkie ukośne plasterki. 

  • W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Wymieszać tak, aby mieszanka mąki i przypraw dokładnie pokryła cebulę. Dodać wodę i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

  • Nabierać na dłoń po 1 łyżce cebuli w cieście, rozklepać, kłaść po 1 kostce sera, przykryć drugą łyżką cebuli i kłaść na gorący olej. 

  • Smażyć do zrumienia z obu stron. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Lunch w słoiku! Kup i przetestuj >>>

Ocena: 4,5