Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Najlepsze przekąski cebulowo-serowe jakie kiedykolwiek jedliśmy podano nam w indyjskiej restauracji. Ten prosty przepis na indyjskie bhaji w nieco zmodyfikowanej formie, zachwyci każdego smakosza. Ciasto z mąki z ciecierzycy (z grochu włoskiego) doskonale się klei bez dodatku jajek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Lunch w słoiku! Kup i przetestuj >>>
SKŁADNIKI
- 2 duże cebule
- 2 zielone papryczki chili
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 40 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki wody
- 200 g mozzarelli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w „piórka”, czyli na pół, a następnie wzdłuż. Mozzarellę pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm. Papryczki pokroić w cienkie ukośne plasterki.
- W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Wymieszać tak, aby mieszanka mąki i przypraw dokładnie pokryła cebulę. Dodać wodę i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Nabierać na dłoń po 1 łyżce cebuli w cieście, rozklepać, kłaść po 1 kostce sera, przykryć drugą łyżką cebuli i kłaść na gorący olej.
- Smażyć do zrumienia z obu stron.