Nadziewane pieczarki: szybka przekąska na imprezę

2021-03-29
nadziewane_pieczarki_jak_zrobic_szybka.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Nadziewane duże kapelusze pieczarek to idealny pomysł na przekąskę.
łatwy
40 min
4

Pieczarki nadziewane warzywami i serem to pomysł na szybką przekąskę na imprezę. Sprawdzą się na andrzejki, sylwestra i ostatki.  Możesz podawać je na liściach sałaty i plasterkach szynki parmeńskiej. Oto przepis na nadziewane pieczarki.

SKŁADNIKI

  • 8-10 dużych pieczarek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mały por
  • łodyga selera naciowego
  • 10 dag twardego tofu lub fety
  • cukinia
  • marchewka
  • łyżka posiekanych listków bazylii
  • łyżka pasty pomidorowej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 7-10 dag startego żółtego sera
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obierz, opłucz. Trzonki odetnij i drobno posiekaj. Por, seler naciowy, tofu (albo fetę) także posiekaj. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce.
  • Wszystkie składniki wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż 3-5 minut. Cały czas mieszaj, by warzywa się nie przypaliły.
  • Dodaj tartą bułkę, pastę pomidorową i orzeszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dorzuć posiekane listki bazylii.
  • Kapelusze pieczarek wypełnij nadzieniem.
  • Pieczarki ułóż w płaskim naczyniu do zapiekania (nadzieniem do góry). Posyp na wierzchu startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej bulion.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 220ºC. Zapiekaj przez 10-20 minut. Gdy pieczarki się ugotują i ser rozpuści, wyjmij naczynie z piekarnika. Od razu podawaj.