Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem: przepis na pyszną przekąskę

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem: przepis na pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rożki z ciasta francuskie z nadzieniem szpinakowo-serowym można urozmaicić dodatkiem orzechów

Już dawno minęły czasy, gdy jedyną szpinakową potrawą, był szpinak z jajkami sadzonym i ziemniakami. Okazało się, że szpinak to roślina warzywna, którą można zagospodarować na wiele sposobów. Jedną z takich propozycji są koperty z ciasta  francuskiego ze szpinakiem i serem feta.

Zgodnie z ideą slow food, czyli wykorzystywania do posiłków produktów sezonowych i regionalnych, teraz jest znakomity czas na wprowadzenie do menu szpinaku. I to niekoniecznie zgodnie z naszymi tradycyjnymi przepisami, które nie wiedzieć dlaczego, są tak nielubiane przez dzieci.

Szpinak

Oczywiście, najlepszy jest świeży szpinak liściasty. W sezonie można kupić młody szpinak już płukany, ten na wagę jest mocno zanieczyszczony piaskiem i wymaga dokładnego mycia. Poza sezonem można użyć szpinaku mrożonego – bardzo poprawiła się jego jakość, gdyż nie jest mielony, a siekany (brykiety), a dodatkowo jest już prawie pozbawiony wody, której szpinak ma bardzo dużo, a zatem objętość takiego szpinaku prawie się nie zmieni.

Pamiętajmy, że szpinak zawiera węglowodany, wapń, żelazo, fosfor oraz witaminę C. Zawiera również szczawiany, których zawartość w odmianach wiosennych jest większa niż jesienna. Niektóre osoby, szczególnie starsze, powinny ograniczać ilość szczawianów w menu ze względu na ich wpływ na możliwość tzw. zwapnienia kości.

Ciasto francuskie

Zrobienie domowym sposobem ciasta francuskiego jest dosyć kłopotliwe. Ale nie ma takiej potrzeby, bo można kupić mrożone lub chłodzone ciasto francuskie. Do zrobienia rożków lepsze jest to drugie, bo jest bardziej plastyczne. Do wyboru jest tradycyjne ciasto francuskie, lub w wersji light o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

Ser feta

To ser tzw. solankowy (czyli słony). Feta jest produkowana z mleka koziego lub owczego – w wersji greckiej i bałkańskiej, albo z dodatkiem mleka krowiego – w wersji polskiej. Wiadomo, że w tym pierwszym przypadku będzie bardziej tłusty, a zatem do rożków możemy wybrać taki rodzaj fety, jaki preferujemy.

Przygotowanie rożków za szpinakiem

Jeżeli używamy mrożonego ciasta francuskiego, musimy go wyjąć z lodówki na tyle wcześniej, by całkowicie się rozmroziło. Ciasto francuskie chłodzone trzeba też wyjąć chwilę wcześniej, by dało się rozwinąć bez popękania (jak za długo „odpoczywa”, staje się zbyt miękkie i rozciągliwe). Szpinak, świeży lub mrożony, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem (lepsze będzie masło klarowane). Smażymy aż do momentu, gdy całkowicie będzie pozbawiony wody (szpinak mrożony musi po prostu rozpaść się na drobiny).

W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak „lubi” czosnek, ale i w tym przypadku doprawiamy według gustu.
Gdy szpinak będzie już usmażony, odstawiamy patelnię i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę (250 g, albo więcej przy większej ilości szpinaku). Mieszamy ze szpinakiem bez podgrzewania. Masy raczej nie solimy, bo feta jest słona.

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty ok. 10 cm. Nakładamy szpinak z fetą w takich ilościach, żeby masa nie wypływała przy sklejaniu rożka. Zbieramy cztery rogi kwadratu, jak kopertę, zlepiamy dokładnie.
Smarujemy rożki roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C lub na 150° w przypadku termoobiegu.
Pieczemy do czasu, aż ciastka będą rumiane.
Podajemy na ciepło, ale na zimno szpinakowe rożki też są smaczne.

Ocena: 5