Jak zrobić śledzie po łowicku? Prosty przepis

2021-03-29
sledzie_w_oleju_i_sledzie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie po łowicku przygotowujemy w marynacie octowej
łatwy
25 min
4

Śledź to ryba, którą można podać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych dań ze śledziem w roli głównej jest śledź po łowicku. To idealna przystawka, która sprawdza się zarówno na imieninach, jak i wigilijnym stole. Jak zrobić śledzia po łowicku? Podajemy prosty przepis.

Proponujemy również przepisy na: Śledzie po kujawsku Śledzie w oleju lnianym - kuchnia ludowa

SKŁADNIKI

  • 3 płaty śledziowe
  • 3 cebule
  • 3 ugotowane marchewki
  • 4 kiszone ogórki
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • do smaku: pieprz, sól, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierwszym krokiem podczas przyrządzania śledzi po łowicku jest przygotowanie zalewy octowej. W tym celu należy zagotować 3 szklanki wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Następnie do wody wlać pół szklanki octu i ponownie doprowadzić całość do wrzenia.
  • Do gorącej zalewy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy całość przestygnie. zalewamy nią płaty śledziowe i odstawiamy na 4 godziny. 
  • Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, pamiętając, że starte już ogórki warto wycisnąć, pozbawiając je nadmiaru soku.
  • Do startych warzyw dodajemy majonez i śmietanę (zawsze w proporcji 1:1), cebulę z zalewy oraz lekko odciśnięte śledzie.
  • Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru.