Rolada z tuńczykiem - przepis na danie z tuńczykiem z puszki

2021-03-29
MURATOR
tunczyk.jpg
Autor: Shutterstock Tuńczyk jest bogatym źródłem białka.
średni
20 min
4

Rolada z tuńczykiem to danie "na jeden kęs".  Idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy imprezy. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdź, jak ja zrobić.

SKŁADNIKI

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 3-5 łyżek wody
  • 5 łyżek mąki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 10 dag posiekanego drobno selera naciowego
  • 20 ml majonezu
  • sól
  • sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczemy ciasto na roladę. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru i jeszcze ubijamy przez chwilę.
  • Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę, a na końcu wodę.
  • Łączymy pianę z żółtkami, delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy ciasto na prostokątną formę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 165 st. C przez 7-10 minut, aż się zarumieni.
  • Wyjmujemy z pieca. Zdejmujemy papier z pieczenia, a roladę zwijamy za pomocą nowego kawałka lekko zwilżonego pergaminu. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie przyrządzamy farsz z tuńczyka. Rybę odcedzamy z sosu i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy, majonez i całość miksujemy doprawiając do smaku.
  • Rozwijamy ciasto, zdejmujemy papier, a na jego miejsce rozsmarowujemy na całej powierzchni mus tuńczykowy.
  • Znowu ściśle zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Kroimy w ukośne porcje i podajemy z zieloną sałatą na przystawkę.
MURATOR