Grillowany bakłażan z sosem orzechowym

2021-03-29
urzadzamy.pl
Grillowany bakłażan z sosem orzechowym
Autor: Shutterstock Grillowany bakłażan doskonale smakuje z sosami - orzechowym i czosnkowym na jogurcie
łatwy
30 min
4

Grillowany bakłażan z sosem orzechowym to świetny na pomysł na oryginalne danie z grilla dla wszystkich, którym znudziły się już popularne kiełbaski i szaszłyki. Jest szybkie, proste, zdrowe i przepyszne!

SKŁADNIKI

  • bakłażan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • orzechy włoskie pokrojone na drobne kawałki
  • pół filiżanki zielonego, marynowanego pieprzu
  • 100 ml jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana umyć, pokroić na plastry  i natrzeć gruboziarnistą solą. Odstawić, by pozbył się goryczki. Opłukać.
  • Masło orzechowe zmieszać z 1/2 filiżanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać masła, jeżeli za gęsty - gorące wody.
  • Uprażyć orzechy włoskie i dodać do rozrobionego z wodą masła orzechowego
  • Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Grillować bakłażana z dwóch stron, aż będzie przypieczony.
  • Podawać z sosami i zielonym pieprzem.
urzadzamy.pl