Cymes z marchwi

2021-03-29
Cymes z marchwi
Autor: Shutterstock Cymes z marchwi to danie typowe dla kuchni żydów aszkenazyjskich
łatwy
20 min
4

Cymes z marchwi to danie z koszernej kuchni żydowskiej podawane jako dodatek do mięsa lub na deser. 

SKŁADNIKI

  • cebula
  • 2 łyżki smalcu gęsiego albo masła klarowanego
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • po 10 dag suszonych śliwek i moreli
  • 2–3 łyżki płynnego miodu
  • starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaną cebulę zeszklij na smalcu lub maśle, dodaj pokrojoną w krążki marchew i w kostkę ziemniaki, rozdrobnione śliwki i morele, skórkę i sok z cytrusów, sól i przyprawy.
  • Doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Od czasu do czasu zamieszaj.