Chijimi - koreańskie placki szpinakowe

Chijimi - koreańskie placki szpinakowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste i pyszne - placki ze szpinaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie masz pomysłu na kolację? Polecamy placuszki koreańskie zwane chijimi, można także spotkać je pod nazwą jijimi. W Korei takie placuszki podaje się z kiszonymi warzywami kimchiTo proste danie do szybkiego wykonania.

Składniki

  • 800 g świeżego lub 400 g mrożonego szpinaku

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 4 czubate łyżki startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeży szpinak dokładnie umyć i zblanszować w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Wyjąć z wrzątku i natychmiast schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dokładnie odsączyć.

  • Szpinak mrożony wyjąć wcześniej, rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

  • Odciśnięty z wody szpinak pokroić drobno.

  • Z jajek, wody i mąki przygotować ciasto, dodać posiekany szpinak i sól. Dokładnie wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki kłaść na tłuszczu ciasto formując placuszki jednakowej wielkości. Gdy placuszki zrumienią się z jednej strony, przełożyć na drugą. 

  • Na wierzchu wyłożyć równomiernie tarty żółty ser. Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty (na złoty kolor). 

  • Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2