Carpaccio z wołowiny: przepis na elegancką włoską przystawkę

2021-03-29
Carpaccio z wołowiny
Autor: photos.com Carpaccio to jedna z najpopularniejszych przystawek o włoskim rodowodzie
łatwy
10 min
4

Przepis na włoskie carpaccio z wołowiny to pomysł na wykwintną przystawkę. Cieniutkie plasterki surowego mięsa podaje się z sosem winegret, pieczarkami i pieprzem. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 10 dag polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki sosu winegret
  • 2 łyżki cieniutko zeskrobanego parmezanu
  • 2 pieczarki
  • 5 gałązek bazylii
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną zamrożoną polędwicę (trzeba ją trzymać godzinę w zamrażalniku) ostrym nożem pokrój na cieniutkie, prawie przezroczyste plasterki (powinno wyjść ok. 15).
  • Talerz posmaruj oliwą, obłóż mięsem, polej sosem winegret, a następnie posyp serem.
  • Na wierzchu ułóż cienko pokrojone pieczarki (plastry grubości 2 mm). Posól, posyp grubo zmielonym pieprzem, obsyp całymi listkami bazylii.
  • Podawaj z bagietką.