Carpaccio z łososia - przepis na wykwintną przystawkę

Carpaccio z łososia - przepis na wykwintną przystawkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Carpaccio z łososia - idealna przekąska na wykwintne przyjęcie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Carpaccio z łososia to wykwintna i lekka przystawka - świetna na przyjęcia w cieplejszej porze roku. Pyszna i delikatna ryba efektownie prezentuje się na talerzu podana w formie carpaccio.

Składniki

  • 50 dag świeżego filetu z łososia (podłużny kawałek ze skórą)

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • mielony lub tłuczony w moździerzu pieprz

  • łyżka posiekanych kaparów

  • 2 cebulki dymka ze szczypiorkiem drobno pokrojone

  • sok z połowy cytryny plus cytryna w cząstkach do podania

  • 2 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia

  • ziarenka czerwonego pieprzu do ozdoby

  • parmezan w kawałku do pokrojenia na cienkie wiórki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łososia dobrze schładzamy, a następnie ostrym nożem kroimy na bardzo cienkie plastry.

  • Układamy na schłodzonych talerzach i posypujemy dymką, kaparami i koperkiem.

  • Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny  posypujemy lekko solą oraz świeżo mielonym pieprzem, ozdabiamy ziarenkami czerwonego pieprzu.

  • Dodajemy cząstki cytryny, by każdy doprawił jeszcze przystawkę wg swojego gustu. Posypujemy wiórkami parmezanu.

Ocena: 4,7