Bakłażan z grilla: przepis na grillowane roladki z bakłażana

2021-03-29
grill_jak_przygotowac_roladki_z.jpg
Autor: photos.com Grillowane roladki z bakłażana to smakowita przekąska - doskonała nie tylko dla wegetarian
łatwy
30 min
4

Bakłażan to idealne warzywo na grilla - uzupełnienie dla standardowego mięsiwa, typu karkówka czy żeberka. Sprawdź, jak zrobić grillowane roladki z bakłażana z fetą i rukolą. Podajemy sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 2-3 bakłażany
  • opakowanie fety
  • rukola
  • 1/2 pęczka mięty i bazylii
  • ostra papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła: tymianek, bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte bakłażany osuszamy, odcinamy końcówki, a następnie kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry. Podpiekamy je na grillu, lekko smarując oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami - tymiankiem oraz bazylią.
  • Fetę pokroić w kostkę i wrzucić do miseczki. Rozetrzeć na krem. Dodać posiekaną miętę, bazylię i pokrojoną drobno papryczkę. Całość wymieszać, doprawić.
  • Podpieczone na grillu plastry bakłażana lekko ostudzić. Pastę z fety rozsmarować na plastrach i zwinąć w roladki. Aby się nie rozpadły, najlepiej połączyć je wykałaczką.
  • Umytą i osuszona rukolę wysypujemy na duży talerz. Na rukoli układamy roladki. Podajemy z grzankami zrobionymi na grillu posmarowanymi masłem czosnkowym.