Babeczki faszerowane boczkiem [PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE LUB IMPREZĘ]

2021-03-31
Babeczki faszerowane boczkiem [PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE LUB IMPREZĘ]
Autor: Shutterstock Babeczki faszerowane boczkiem [PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE LUB IMPREZĘ]
łatwy
35 min
4

W karnawale, lub na świąteczny stół, albo przy okazji imprezy proponujemy przepis na kruche babeczki z wytrawnym farszem z boczkiem i suszonymi śliwkami. Takie przekąski nie są trudne w przygotowaniu, a i na stole prezentują się znakomicie. Nadzienie możemy zmodyfikować według własnego upodobania.

SKŁADNIKI

  • KRUCHE CIASTO:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • sól
  • NADZIENIE:
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 10 suszonych śliwek
  • papryczka chilli
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, masła, soli i żółtek zagnieść ciasto na babeczki. Foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
  • Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać pokrojony na paseczki boczek i podsmażyć tak, aby wytopił się tłuszcz.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać podpieczony boczek (bez wytopionego tłuszczu), suszone śliwki i papryczkę drobno pokrojoną.
  • Babeczki wyjąć z piekarnika, napełnić farszem i piec kolejne 15 minut. Babeczki z boczkiem najlepiej smakują lekko przestudzone. Smacznego.