Groch i fasola

Warzywa strączkowe dostarczają potrzebne białko wegetarianom i weganom. Są jednak na tyle uniwersalne kulinarnie, że również mięsożercy bardzo je cenią. Co więcej, fasola wspaniale komponuje się z mięsami czy wędlinami. Gatunków fasoli i grochu jest mnóstwo, a niektóre z nich, jak np. adzuki, uchodzą za superpokarmy.

Groch i fasola

Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Zupa z czarnej fasoli ugotowana na wywarze z wędzonej szynki i coca-coli to świetny pomysł Nigelli Lawson. Wędzoną szynkę gotują w coca-coli mieszkańcy amerykańskiej Atlanty. Szkoda jednak wylewać do zlewu pyszny słodki wywar o smaku wędzonki. Można go wzorem Nigelli wykorzystać na pożywną zupę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą to łatwe danie jednogarnkowe. Wieprzowy gulasz wzbogacony o zdrowe i pełnowartościowe warzywa nie tylko rozgrzewa, ale syci na długo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Potrawka z cukinii z wódką wg pomysłu Michała Bałazego

Kolejna propozycja z warsztatów foodparingowych z Michałem Bałazym - tym razem bezmięsnie. Potrawka z cukinii z tofu i wódką. Tę propozycję najlepiej podać z pszeniczną kaszą i odrobiną czarnuszki.

Pomidorowa fasolka duszona z kiełbasą śląską

Pomidorowa fasolka duszona z kiełbasą śląską to rozgrzewające danie idealne na chłodniejszy dzień. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybka sałatka z pora i groszku konserwowego

Szybka sałatka z pora i groszku konserwowego sprawdzi się, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Jej składniki zazwyczaj mamy w naszych zapasach domowych, a przygotowanie zajmie kilka minut.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pęczak z fetą, kurkami i groszkiem

Przepyszna kasza z serem, warzywami i grzybami to pomysł na pyszne danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Swietnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą

Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą to pyszne danie jednogarnkowe. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i posiłek wieczorny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa warzywna z dodatkiem tortellini - zdrowa i sycąca

Porcja ciepłej warzywnej zupy to znakomita dawka witamin. Jeśli dodamy do niej włoskie pierożki tortellini, wypełnione mięsnym nadzieniem, staje się ona bardzo treściwa i daje energii na wiele godzin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rewelacyjna fasola pieczona: pyszne danie bezmięsne

Fasola pieczona w piekarniku to pyszne danie bezmięsne, które można przygotować w kilka minut. Bez zbędnego stania przy kuchni, bez wysiłku, wyczarujemy doskonały smak. Tak przygotowana fasola jest potrawą wegańską, absolutnie bezmięsną. Aby nadać dymny smak, można do sosu dodać nieco wędzonej papryki. Palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz meksykański - znakomity obiad z mięsa mielonego, warzyw i fasoli

Szybkie danie jednogarnkowe w stylu południowoamerykańskim. Treściwie, smacznie i do syta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 29