Podroby

Podroby, kiedyś popularne i często jadane, dziś przez wiele osób uważane są za "jedzenie dla ubogich". Niesłusznie, bo podroby zawierają wiele cennych składników odżywczych, niedostępnych w innych rodzajach mięsa. Podroby to wątróbka, serca, żołądki, nerki, móżdżek, ozory, głowizna. Warto po nie sięgać z powodów smakowych, a także etycznych - nie zabijamy zwierząt tylko dla schabu czy szynki...

Podroby

Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad

Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, czyli ryż po włosku. Wystarczy ryż, pomidory, parmezan i kilka dodatków, aby wyczarować pyszny obiad.

Leberka ze słoika: przepis na pasztetową naszego dzieciństwa

Leberka to wędlina podrobowa popularna w Wielkopolsce. Oryginalny przepis na leberwurst przywieźli niemieccy osadnicy ponad 300 lat temu. Ten rodzaj wątrobianki - pasztetowej z dodatkiem wątroby jest niezwykle smaczny. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na domową leberkę ze słoika. Smacznego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak dobrze smażyć wątróbkę - 5 błędów popełnianych podczas smażenia wątróbki

Wiele osób nie lubi smażonej wątróbki - część z nich zapewne zraziła się do tej potrawy, bo trafiła na źle przyrządzone danie. Wątróbka była albo częściowo niedosmażona, albo twarda jak podeszew. Jak uniknąć błędów przy smażeniu wątróbki, co zrobić, by zmienić ją w pyszne danie?

Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków

Żołądki w sosie własnym to danie, które każdy przygotuje z łatwością, z ogólnie dostępnych  i niedrogich składników. Smakowite i zdrowe, doskonale smakuje z ryżem albo ziemniakami puree.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dietetyczne roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką: efektowne, zdrowe, smaczne

Pierś kurczaka to lekkostrawne i niskokaloryczne źródło wartościowego białka. Wątróbka dodatkowo dostarcza wartościowego żelaza. Można te dwa składniki połączyć w eleganckie danie. Dietetyczne roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką są efektowne, zdrowe i smaczne. Odrobina ostrej papryczki i ziół doda potrawie wigoru!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Wątróbkawieprzowa duszona z jabłkami i cebulą to proste i łatwe danie obiadowe. Wieprzowa wątróbka jedzone regularnie wzmacnia siły witalne organizmu. Wątróbka wieprzowa jest dużo słodsza od drobiowej. Można ją pociąć w plastry, które razem z sosem smakują wybornie. Duszoną wątróbkę wieprzową najlepiej podać z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej kapusty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka duszona w pomidorach z papryką: ten przepis skusi nawet przeciwników wątróbki

Wątróbka duszona w pomidorach z papryką jest przepyszna. Uwielbiam wątróbkę pod każdą postacią, więc moje zdanie się nie liczy. Ale tym przepisem przekonałam do wątróbki nawet zagorzałych przeciwników. Spróbujcie i oceńcie sami! Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą

Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gulaszy. Serduszka kurcząt są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze. Na półkach sklepowych to jedno z najtańszych źródeł białka. Ciemne mięso kurzych serduszek doskonale pasuje do kiszonej kapusty. W tej wersji, duszone serduszka, zdobędą uznanie każdego smakosza!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym: oszczędny przepis na obfity obiad

Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym to oszczędny przepis na obfity obiad. Porcja 500 g serduszek kosztuje około 3 zł, co czyni to wartościowe źródło białka najtańszym na rynku. Ciemne mięso serduszek bogate jest w mioglobinę - białko odpowiedzialne za gospodarkę tlenem w mięśniach, zawierające jon żelaza - dzięki czemu jego wartość odżywcza jest większa, niż innych części kurczaka. Polecam ten klasyczny przepis nie tylko ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim zdrowotnych!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]

Gęsta, esencjonalna zupa pomidorowa ugotowane na podrobach z ryżem to pożywne danie dla całej rodziny. Może zastąpić dwudaniowy posiłek południowy. Zupa pomidorowa z żołądkami będzie smakowa dzieciom i seniorom. Jej przygotowanie należy rozdzielić na dwa dni. Drobiowe żołądki i ryż najlepiej ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Spróbujcie taniej i pożywnej zupy pomidorowej na podrobach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 14