Podroby

Podroby, kiedyś popularne i często jadane, dziś przez wiele osób uważane są za "jedzenie dla ubogich". Niesłusznie, bo podroby zawierają wiele cennych składników odżywczych, niedostępnych w innych rodzajach mięsa. Podroby to wątróbka, serca, żołądki, nerki, móżdżek, ozory, głowizna. Warto po nie sięgać z powodów smakowych, a także etycznych - nie zabijamy zwierząt tylko dla schabu czy szynki...

Podroby

Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis

Krupnik z kurzymi serduszkami to pożywna porcja zupy dla każdego. To również ekonomiczna wersja ulubionego krupniku. Kurze serduszka są dość tanie. Warto sięgać po podroby, bo to sycąca porcja pełnowartościowego białka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa z ryżem: pożywna i pyszna potrawka kuchni kreolskiej

Wątróbka drobiowa z ryżem to jedno z tych dań w których pokochacie podroby na nowo. Pożywna potrawka kuchni kreolskiej jest pikantna i dzięki temu naprawdę przepyszna. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo

Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych. Jeśli jednak użyjesz wędzonej papryki lub dodasz kawałek wędzonego boczku, otrzymasz ten sam aromat i smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Idealna wątróbka drobiowa duszona w sosie: pyszny sposób na tani obiad

Wątróbka drobiowa jest dobrym źródłem białka, szybko można ją przygotować, no i jest tania. Te trzy zalety, czynią z niej idealny składnik obiadu na szybko. Duszona w pysznym sosie będzie smakowała każdemu niejadkowi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalna wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem

Wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem to sprytne danie dla zaradnych. W tym wydaniu wątróbka jest pyszna i soczysta. Pożywna potrawa w sam raz na obiad. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki

Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki najlepiej smakują z ryżem i surówką z kapusty. Japoński sos teriyaki coraz częściej można kupić w sklepach popularnych sieci. Warto wykorzystać ten pyszny sos i doprawiając nim popularne dania odmienić nieco swój jadłospis. Kurze serduszka to ekonomiczny wybór dla zaradnych. Pyszne mięso bogate w pełnowartościowe białka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pikantna wątróbka drobiowa duszona z boczkiem

Wątróbka drobiowa duszona z bekonem jest pikantna i pełna smaku. Łatwa w przygotowaniu duszona wątróbka doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kluskami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym z kaszą gryczaną

Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym z kaszą gryczaną to sycące danie. Drobiowe żołądki są dobrym źródłem białka, bo to czysty mięsień. Są też stosunkowo tanie. Ciemne mięso kaczych żołądków przyjemnie smakuje. Ich jedyna wada to długa obróbka termiczna, gdyż są to mięśnie spracowane, o zbitej strukturze. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wołowa wątróbka duszona w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem: przepis dla zaradnych

Wołowa wątróbka w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem to pyszne danie z dość taniego gatunku podrobów. Tajemnica delikatności dania tkwi w usunięciu grubej błony pokrywającej wątrobę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto nadziewane wątróbką: najlepszy przepis na wytrawną przekąskę

Ciasto nadziewane wątróbką i gotowanymi jajkami to przepis obowiązkowy dla wszystkich tych, którzy lubią wątróbkę. Podroby, takie jak wątróbka drobiowa czy wątroba wieprzowa nie należą do najdroższych. Ciasto nadziewane wątróbką jest pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. To oszczędny przepis na to by zrobić wrażenie na gościach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 12