Podroby

Podroby, kiedyś popularne i często jadane, dziś przez wiele osób uważane są za "jedzenie dla ubogich". Niesłusznie, bo podroby zawierają wiele cennych składników odżywczych, niedostępnych w innych rodzajach mięsa. Podroby to wątróbka, serca, żołądki, nerki, móżdżek, ozory, głowizna. Warto po nie sięgać z powodów smakowych, a także etycznych - nie zabijamy zwierząt tylko dla schabu czy szynki...

Podroby

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki przygotujesz w kilka chwil. Połączenie miękkiej i soczystej duszonej wątróbki z chrupiącymi, słodkimi ziarnami granatu i świeżą natką daje bardzo ciekawy efekt. My uwielbiamy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa po włosku - z wątróbką i pieczarkami

Fasolka szparagowa po włosku to pomysł na niedrogie i bardzo smaczne danie z kurczęcych podrobów. Wątróbka z dodatkiem pieczarek i cebuli to klasyka, ale z fasolką szparagową smakuje jeszcze lepiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Flaki po rzymsku: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Niesłusznie się mówi: nudny, jak flaki z olejem. Ani flaki nie są nudne ze względu na rozmaitość ich przyrządzania, ani też nie lubią być traktowane olejem. Dzisiaj proponuję przepis na oryginalne flaki po rzymsku, jako że i Włosi i Francuzi wszelkie podroby uwielbiają i często je podają - przekonuje Małgorzata Raducha prowadząca kulturową audycję Lato z Radiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wątróbka drobiowa zapiekana w kajzerkach pod serową kołderką

Ciekawy sposób na przygotowanie drobiowej wątróbki. Takie ciepłe bułeczki wypełnione wątróbkową, pachnącą majerankiem masą to są pyszne i efektowne. Na pewno zrobią wrażenie na domownikach, a dodatkowo może przekonają do wątróbki jej sceptyków. Polecamy przepis na wątróbkę zapiekaną w kajzerkach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową i serem: przepis na domową kaszankę

Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową pasuje na obiad i na ciepłą kolację. Z resztą coraz częściej większość z nas jada obiado-kolacje. Praktycznie jedyny gorący posiłek spożywany wspólnie z rodziną. Ten przepis na zapiekankę w stylu domowej kaszanki zachwyci was i waszą rodzinę. A tych co nie przepadają za wątróbką zachęci do spróbowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka w sosie śmietanowo-ziołowym

Podroby są niedrogie, a właściwie przygotowane mogą stać się bazą do pysznych dań obiadowych. Wątróbka w sosie śmietanowo-ziołowym to pyszny obiad, który z powodzeniem zastąpi danie mięsne. Najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami z wody.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka wieprzowa smażona na sposób chiński - ze szpinakiem i grzybami

Wątróbka wieprzowa smażona ze szpinakiem i grzybami to azjatycki sposób na podroby. Aby jeszcze bardziej podkreślić styl dania warto dodać do niego grzyby shitake lub moon, ale z pieczarkami to danie również smakuje rewelacyjnie. Szybki, smaczny i pożywny obiad znakomicie pasuje do długoziarnistego ryżu lub ryżowego makaronu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka: pyszny i tani pomysł na obiad

Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka to sprytny sposób pyszny i tani obiad. Wątróbka drobiowa dostarcza pełnowartościowego białka. A przy tym jest najtańszym jego źródłem. Kotlety z wątróbki drobiowej pokochają nawet wątróbkowi sceptycy. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego i taniego pomysłu na zdrowe kotlety zalecane w diecie niedokrwistości. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z natką pietruszki

Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym to pyszna porcja odżywczego białka. Można je podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami. Rozkoszny sos śmietanowy w którym dochodzą wątróbki jest wyjątkowo smaczny. Wątróbki w sosie pokochają dzieci i dorośli. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo: przepis na obfity posiłek

Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo to pyszny przepis na obfity posiłek dla całej rodziny. Wątróbka, gotowane jajka i szpinak to dobre źródło żelaza. Danie dostarcza także dużo łatwo przyswajalnego białka. Odżywczy posiłek w atrakcyjnej formie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 13