Orzechy

Włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pekan, ziemne czy aromatyczne migdały - rodzajów orzechów jest mnóstwo. Nie od dziś wiadomo, że mają moc wartości odżywczych. Trzeba jednak uważać z ich spożyciem, bo zawierają sporo tłuszczu. Orzechy goszczą w deserach, ciastach, ale też wytrawnych daniach. Często stanowią zdrową przegryzkę.

Orzechy

Pyszne muffinki z orzechami i chałwą - prosty przepis

Muffinki z orzechami i chałwą to doskonały pomysł na deser w chłodne dni. Wybornie smakują z herbatą, kawą lub gorącą czekoladą. Można je ze sobą zabrać w plener i dodać sobie energii podczas spaceru. Delikatna orzechowa kruszonka dodaje im szyku i dobrze komponuje się ze smakiem nadzienia z chałwy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca

Orzechowe klopsiki z ciecierzycy i buraka to rodzaj falafela, który urozmaici nasze jednostajne menu. Tak przygotowane klopsiki wegańskie są pyszne i sycące. Migdały, siemię lniane i sezam użyte do przygotowania klopsików, zawierają dużo nienasyconych tłuszczy, które wspierają nasze serce w codziennym trudzie. Burak to dodatkowa porcja antyoksydantów wspomagających nasz układ odpornościowy. Pyszne i zdrowe klopsiki będą smakowały każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną zazwyczaj piecze się jesienią. Ale dynie są dostępne nieomal do wiosny, więc można pokusić się przygotowanie tej pysznej babki w chłodniejsze dni.  Dyniowa babka to pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

Te rogaliki to mistrzostwo świata. Puszyste ciasto w delikatnym smaku dyni i pięknym kolorze i znakomite, choć bardzo proste, nadzienie. Taki rogalik zawsze jest na miejscu - do śniadania, na deser czy przekąskę w biegu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędne ciasto śmietanowe o smaku toffi - lekkie jak chmurka

To ciasto to prawdziwe mistrzostwo świata. Delikatne, puszyste, aksamitne z intensywnym karmelowym aromatem. Podajemy znakomity przepis na ciasto śmietanowe o smaku toffi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis

Ciastka marcepanowo-orzechowe pokochają wszyscy miłośnicy orzechów i marcepana - doskonałe delikatne ciasto na bazie twarogu subtelnie otula słodkie marcepanowe nadzienie, pachnące delikatnie cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi smakuje obłędnie. Delikatna galaretka śmietanowa skrywa przepyszne suszone śliwki (wybierajcie te miękkie i soczyste) oraz chrupiące orzechy. Te deser na zimno bije na głowę wszystkie inne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kulki mocy z miodem z kakao z Pasiek Rodziny Sadowskich

Kulki mocy z miodem z kakao są zdrową alternatywą dla słodyczy. Gotowa mieszanka miodu i kakao to pyszny duet dwóch produktów o dużej zawartości związków bogatych w antyoksydanty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić wegański parmezan: wystarczy 1 minuta i 3 składniki

Ten wegański parmezan jest bardzo łatwym 1-minutowym przepisem. Potrzebujesz tylko trzech prostych składników: orzechów nerkowca, czosnku i drożdży w płatkach. Jest bezglutenowy i w smaku do złudzenia przypomina prawdziwy parmezan. Jest wszechstronnym dodatkiem - do makaronów, zapiekanek, pizzy i sałatek. Najlepszy wegański parmezan, jaki kiedykolwiek jedliście. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 29