Orzechy

Włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pekan, ziemne czy aromatyczne migdały - rodzajów orzechów jest mnóstwo. Nie od dziś wiadomo, że mają moc wartości odżywczych. Trzeba jednak uważać z ich spożyciem, bo zawierają sporo tłuszczu. Orzechy goszczą w deserach, ciastach, ale też wytrawnych daniach. Często stanowią zdrową przegryzkę.

Orzechy

Zupa z orzechów włoskich i czosnku - wykwintne, choć proste danie, które przygotujesz w 15 minut

Zupa z orzechów włoskich i czosnku to połączenie wyrafinowanego smaku z prostota wykonania w jednym daniu. Pomysł ten, zaczerpnięty z tradycyjne j kuchni bułgarskiej bije na naszych domowych przyjęciach rekordy popularności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z grzybami i orzechami laskowymi: obłędnie pyszne danie bezmięsne

Makaron z grzybami i orzechami laskowymi to sycące danie o niesamowitym smaku i teksturze. Sos na bazie białego wina i śmietany smakuje wyśmienicie. Będziecie zachwyceni!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!

Smaczna i zdrowa wytrawna sałatka śródziemnomorska, z dodatkiem owoców może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym posiłkiem. Proponujemy letnią sałatkę śródziemnomorską, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut. Znajdziesz w niej wszystko co zdrowe - porcję błonnika, witaminy, nienasycone tłuszcze i białko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami

Migdałowe ciasto z gruszkami to rozkosz dla podniebienia. Rozpływający się w ustach placek oraz soczyste owoce o nie zrównanym smaku wprawią Was w doskonały nastrój. Idealne ciasto na rodzinne spotkanie. Najlepiej smakuje z czarną herbatą aromatyzowaną bergamotką. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żądło pszczoły: przepyszne ciasto z miodową glazurą i budyniowym kremem

Żądło pszczoły. Pod tą nieco przerażającą nazwą kryje się przepyszne ciasto. Migdałowy biszkopt przełożony lekkim budyniowym kremem i zwieńczony miodową glazurą smakuje, jak żaden inny. To ciasto atakuje wszystkie zmysły i powala, jak żądło pszczoły. Pyszności! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Intrygująca surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamową nutą

Surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamem to bardzo ciekawe, ale harmonijne połączenie swojskich produktów z nutą azjatyckiej kuchni. Dzięki dodatkowi sezam i oleju sezamowego surówka ma bardzo ciekawy aromat, według nie rewelacyjny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczne tartaletki ze śliwkami i borówkami na kruchym spodzie z dodatkiem twarogu

Śliwki, migdały i cynamon to smaki, które idealnie ze sobą współgrają, podkreślając jednocześnie nawzajem smak pozostałych składników. Do tego kruche i delikatne ciasteczko stanowiące bazę deseru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pikantny kurczak na ryżu z bakłażanem i daktylami: obłędnie pyszny przepis kuchni marokańskiej

Pikantny kurczak z bakłażanem i daktylami to mój wyraz tęsknoty za wakacyjnymi podróżami. Przynajmniej za stołem mogę się przenieść do gorącego i egzotycznego Maroka. Ten marokański przepis pozwala przygotować jednocześnie pyszne mięso i doskonały ryż pełen smaków i aromatów. Polecam gorąco! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi

Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi to nowy pomysł na podanie fasolki szparagowej. Fasolka jest  zdrowa, pyszna i  doskonale smakuje podana po polsku - z roztopionym masłem i bułką tartą. Ale także ten sposób  podania może się znudzić, warto wtedy sięgnąć po nowe, pyszne pomysły. Oto jeden z nich!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pomysłowe klopsiki z bakłażana i pieczarek: łatwy przepis na pieczone pulpety jarskie

Klopsiki z bakłażana i pieczarek smakują niebiańsko. Polecam ten łatwy przepis na wegetariańskie pulpeciki, których przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Można je podać z sosem pomidorowym do ryżu lub makaronu. Doskonałe są także jako przekąska lub przystawka. Pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 34