Oleje i oliwy

Do smażenia, gotowania, pieczenia, a także jako dodatek do sałatek - oleje i oliwy to ważna część wyposażenia kuchni. Wiele z nich, zwłaszcza oliwa z oliwek, ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. O olejach można mówić dużo, a wiedzieć warto jeszcze więcej - chociażby które dodawać do określonych potraw.

Oleje i oliwy

Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut

Ludzka kreatywność nie ma ograniczeń. Potrzebujesz ciasta bez jajek, bez mleka, bez masła? Oto łatwy przepis na szalone ciasto, które możesz zrobić i upiec w tym samym naczyniu lub szybko przelać go do formy i upiec. To ciasto przygotujesz w mniej niż 15 minut plus około 30 minut w piekarniku. Wypróbuj i ciesz się smakiem sodowego biszkoptu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek

Placuszki z kaszy manny to pyszne śniadanie lub podwieczorek. Podane z konfiturami ukoją skołatane nerwy i dostarczą sporą dawkę energii. Polecamy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Ziemniaki pieczone po grecku są tak pyszne, że nie trzeba nic więcej. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos musztardowo-koperkowy do zimnych mięs i wędlin: bez jajek, bez wysiłku

Sos musztardowo-koperkowy pasuje do zimnych mięs i wędlin. Przygotujesz go bez jajek. Za to z dużą ilością kopru. Jest przepyszny. Szczególnie dobrze komponuję się z rybami i mięsami wędzonymi na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruche ciasteczka na kefirze: przepis na domowe wypieki

Kruche ciasteczka na kefirze to pyszny domowy wypiek. Idealnie smakują podane do herbaty lub kawy. Można je pogryzać podczas oglądania filmu lub czytania książki.   

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis

Chleb bez drożdży jest bardzo prosty w przygotowaniu. To oczywiście chleb z proszkiem do pieczenia. Smakuje zupełnie jak ten z piekarni. Łatwy i sycący chleb dla każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Majonez z awokado: zdrowy, pyszny i zielony

Spróbuj tego zdrowego majonezu z awokado, a już nigdy nie zechcesz normalnego majonezu! Możesz go używać tak jak zwykły majonez to sałatek, kanapek, meksykańskich przekąsek, a nawet do frytek. Idealny majonez w kolorze nadziei!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu

Czekoladowe ciasto, które mieszamy i pieczemy w tym samym naczyniu. Przepis na to ciasto powstał w czasie wielkiego kryzysu ekonomicznego. Kryzysowe ciasto na depresję, które przygotuje nawet dziecko. To ciasto czekoladowe nie zawiera jajek. Czy jest zdrowe? Trudno powiedzieć. Ale za to bardzo smaczne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Drobiowe kotlety mielone ze śmietaną to bardzo stary przepis. Chociaż nie dodaje się do nich ani cebuli, ani czosnku, kotlety są niewiarygodnie pyszne. Soczyste w środku, chrupiące z wierzchu kuszą wyglądem, zapachem i smakiem.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami

Podpłomyk to tradycyjny polski placek. Nie musi on jednak w niczym przypominać kuchni Piasta Kołodzieja. Zwykły przaśny placek można zamienić w oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami w stylu włoskim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 16