Zakwaszenie organizmu. Jak odkwasić organizm?

2016-08-04 17:07

Zakwaszenie organizmu - coraz częściej się o nim mówi. Może być przyczyną wielu dolegliwości, m.in. problemów ze snem, bólów głowy, mięśni, uczucia nieustającego zmęczenia. Jak zatem pomóc naszemu organizmowi? Trzeba go odkwasić, a do tego potrzebne są: zmiana nawyków żywienia i odpowiednia dieta. Sprawdź, w jaki sposób odkwasić organizm.

Zakwaszenie organizmu. Jak odkwasić organizm?
Autor: thinkstockphotos.com Woda z cytryną pita na czczo - pierwszy krok do odkwaszenia organizmu,

Spis treści

  1. Zakwaszenie organizmu - na czym polega
  2. Zakwaszenie organizmu - jak rozpoznać
  3. Sposoby na odkwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu - na czym polega

Zakwaszenie organizmu polega na odkładaniu się w tkankach, zwłaszcza w mięśniach i stawach, nadmiernej ilości kryształków kwasów. W organizmie odkładają się one w trakcie spożywanie posiłków, zatem kluczową przyczyną zakwaszenia organizmu jest niewłaściwa dieta, z dominującą ilością białka i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Zakwaszeniu organizmu sprzyjają też niestety jajka i ryby, jak również słodycze i słodkie napoje gazowane, kawa i herbata. Zakwaszeniu sprzyja też niedobór wody.

Zakwaszenie organizmu - jak rozpoznać

Jeśli borykamy się z bólami mięśni i stawów, bólami głowy, odczuwamy ciągłe zmęczenie, trudno nam zrzucić zbędne kilogramy (nadmiar kwasów spowalnia trawienie), a dodatkowo wypadają nam włosy, pogorszył się stan naszej skóry (wysypka, trądzik), może to świadczyć o zakwaszeniu organizmu. Dla pewności można przeprowadzić odpowiednie badania moczu i krwi.

Sposoby na odkwaszenie organizmu

Pomoże oczywiście odpowiednia dieta i zmiany nawyków żywienia. Do diety należy wprowadzić produkty zasadowe: kasza gryczana i jaglana, śmietana i mleko, migdały. Nasza dieta powinna być bogata w owoce (zwłaszcza cytrusowe) i warzywa. Dobra rada: z samego rana wypijaj szklankę letniej wody z sokiem z cytryny, która ma działanie zasadotwórcze. Kilka razy dziennie, przez kilka dni wypijaj świeże soki z warzyw i owoców (niepasteryzowane).