Witamina B7 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B7?

2016-08-11 17:34

Witamina B7 uczestniczy w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych w ludzkim organizmie. Jest rozpuszczalna w wodzie, dzięki czemu łatwo możemy ją przyswoić. Sprawdź w jakich produktach znajduje się witamina B7.  

Witamina B7 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B7?
Autor: thinkstockphotos.com Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin z grupy B.

Spis treści

  1. Witamina B7 (biotyna, witamina H)
  2. Witamina B7 - niedobór
  3. Witamina B7 - właściwości

Witamina B7 (biotyna, witamina H)

Znajdziemy ją w:

wątróbce

orzechach włoskich i ziemnych

mące sojowej

żółtku jaj

krabach

migdałach

sardynkach

grzybach

brązowym (naturalnym) ryżu

mące pełnoziarnistej

szpinaku

marchwi

pomidorach

Witamina B7 - niedobór

Brak witaminy B7 skutkuje zmianami skórnymi (wysypki, stany zapalne), wypadaniem włosów, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz zmianami zapalnymi jelit.

Witamina B7 - właściwości

Witamina B7 uczestniczy w naszym organizmie w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaga tarczycę, uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów oraz uczestniczy (z witaminą K) w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi).