Witamina B2 - w jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę B2?

2016-08-11 16:33

Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie. Zamiast przyjmować ją jako chemiczny fabrykant, warto dostarczać jej podczas spożywania codziennych posiłków. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina B2.  

Witamina B2 - w jakich produktach znajdziemy witaminę B2?
Autor: thinkstockphotos.com Witamina B2 znajduje się jajkach, wątrobie, chudym serze, małżach, fasoli, drożdżach i orzechach włoskich.

Spis treści

  1. Witamina B2 (ryboflawina)
  2. Witamina B2 - niedobór

Witamina B2 (ryboflawina)

  Znajdziemy ją w:

jajach

wątrobie

serze chudym

migdałach

grzybach

dziczyźnie

zielonych częściach warzyw

łososiu

pstrągu

makreli

pieczywie pełnoziarnistym

małżach

fasoli

grochu

soi

mleku

jogurcie

kefirze

maślance

drożdżach

orzechach włoskich

Witamina B2 - niedobór

Brak witaminy B2 skutkuje zmianami skórnymi (łojotok, zajady), pogorszeniem ostrości wzroku, opóźnieniem wzrostu, wypadaniem włosów, kłopotami z koncentracją, zawrotami głowy, bezsennością, zaburzeniami oddechowymi, wadliwym działaniem układu nerwowego i błon śluzowych, a także dystrofią mięśni. Witamina B2 odpowiada w naszym organizmie za prawidłową przemianę białek i węglowodanów oraz bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce.