Syrop imbirowy - jak zrobić domowy superhit na przeziębienia

Syrop imbirowy - jak zrobić domowy superhit na przeziębienia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zamiast poddawać się przeziębieniu lepiej sięgnąć po sprawdzone środki na przeziębienie z domowej spiżarni.

Gdy człowiek zmarznie, przewieje go lub zmoczy, nie należy poddawać się chorobie. Ale szybko przygotować syrop imbirowy - domowe remedium na przeziębienie. Dzięki syropowi z imbiru i miodu ciało szybko się rozgrzewa, a zarazki wywołujące przeziębienie nie mają żadnych szans.

Przez ponad połowę roku pogoda nas nie rozpieszcza. Jesienne deszcze, zimowe szarugi i chlapy sprzyjają infekcjom. Wystarczy przemarznąć, zmoczyć nogi lub zetknąć się w komunikacji miejskiej z zainfekowaną osobą, by dopadło nas przeziębienie. Zawsze, gdy czujemy się niewyraźnie, powinniśmy bez zwłoki przygotować sobie i rodzinie zdrowy, skuteczny i pyszny syrop z imbiru. Zawarte w nim naturalne składniki to najwięksi pogromcy wirusów. 

Syrop imbirowy - przepis

Do przygotowania syropu imbirowego potrzebne będą:

  • kawałek korzenia imbiru wielkości męskiego kciuka, czyli 4-5 cm długości - imbir znany jest od tysiącleci ze swoich rozgrzewających i dezynfekujących właściwości

  • cytryna (najlepiej ekologiczna) - cytryna to bogactwo antyoksydantów, a zwłaszcza wzmacniającej odporność witaminy C oraz olejków eterycznych ułatwiających oddychanie

  • 3-4 łyżki miodu lipowego - miód lipowy ma działanie wiruso- i bakterio-statyczne oraz napotne - pamiętać jednak należy, że miodu nie podaje się dzieciom poniżej 7 roku życia

  • szczypta kurkumy - udowodniono naukowo, że zawarte w niej składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie

  • szklanka wrzątku

Imbir należy obrać ze skórki i pokroić w plasterki. (Tutaj: Jak obrać imbir?) Cytrynę wyszorować, cienko obrać, usunąć białe albedo i skórkę pokroić. Imbir i skórkę cytryny przełożyć do rondelka, dosypać kurkumę, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 8-10 minut. Następnie należy odstawić rondelek i poczekać aż mikstura przestygnie - w innym przypadku wysoka temperatura zniszczy dużą część witaminy C i aktywnych związków zawartych w miodzie. Ostudzony napar przelać do słoiczka i dodać sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj. Pić po łyżeczce lub dodawać do herbaty, której temperatura nie przekracza 70°C.

Tak przygotowany syrop z imbiru można przechowywać w lodówce przez około tydzień. 

Polecamy także:

Imbir na przeziębienie: jak zrobić napój z imbiru?
Herbata z imbirem i pomarańczą 
Które przyprawy leczą? Właściwości lecznicze popularnych przypraw

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4