Polskie kuchnie regionalne

Choć w kuchni polskiej królują takie potrawy, jak bigos, pierogi czy naleśniki, bogactwo dań pojawia się też w poszczególnych regionach. Zakopiańskie oscypki, rolady śląskie, wielkopolski gzik, wschodniopolska kutia - warto odkrywać to, czym szczycą się regiony. Gromadzimy porady i informacje związane z kuchniami lokalnymi od Bałtyku do Tatr.

Polskie kuchnie regionalne

Smażony ser gliwiony: sprawdzony przepis na potwaróg

Smażony ser gliwiony, czyli spleśniały, to sprawdzony przepis na potwaróg. Potwarogami nazywamy wszystkie przetwory twarogu. Gdy zaczniecie produkować twarogi, zobaczycie, że zacznie wam przyrastać ilość twarogu niedojedzonego, zapomnianego i tracącego na wartości. Żeby uniknąć takiej sytuacji, warto część twarogowego urobku przeznaczyć na potwaróg. Jednym z najsmaczniejszych jest smażony ser gliwiony. Specjał z Wielkopolski i Śląska. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czy wiecie jak smakuje Mazowsze?

Możecie je poznać, wybierając produkty oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Gramatka - staropolska zupa na piwie

Gramatka to staropolska polewka, której obowiązkowym składnikiem jest jasne piwo. Dawniej często była podawana na śniadanie. Warto ją sobie przypomnieć ze względu na bardzo ciekawe połączeni smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyrazista zupa ziemniaczano-chrzanowa czyli pomysł na kartoflankę inaczej

Treściwa kartoflanka podkręcona chrzanem i majerankiem to pomysł na rozgrzewającą, smaczną zupę, idealną na chłodne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piknik na mogile: dawne polskie obyczaje kulinarne związane ze Świętem Zmarłych

Co roku na początku listopada w ramach poszukiwań tematów łagodniejszych niż relacje z dojazdów na cmentarze, jesteśmy epatowani obrazami radosnych uczt rozgrywających się na cmentarzach Ameryki Południowej oraz raczeni opowieściami o „dziwnych i odmiennych” obyczajach. No cóż, wcale nie jesteśmy tacy „inni”, jakby się nam zdawało, to raczej pamięć ludzka jest krótka. Parafrazując ewangeliczną przypowieść, śmiem twierdzić, że łatwiej jest dostrzec okruszek na drugim kontynencie, niźli bochenek we własnym oku... Czytaj dalej fragment książki Adrianna Stawskiej-Ostaszewskiej „Dzieje łakomstwa”, Wydawnictwo Harde, Warszawa 2019.

Puszyste obwarzanki odpustowe

Puszyste obwarzanki to wyśmienity pomysł na domowy rarytas. Szczególnie popularne są na Kujawach w dni odpustu. Takie obwarzanki pysznią się również na straganach wokół cmentarzy w okolicach Święta Zmarłych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego

Nie są to zwykłe chlebki, ale rodzaj knyszy, wypiekanych pierogów, często z twarogowym nadzieniem. Chleb, twaróg, piwo to pokarmy, których nie ma w przyrodzie, wszystkie są wytworem rąk człowieka, dlatego uważano je za najbardziej odpowiednie na ofiarę. Ów przepis pamięci przywrócił Artur Moroz. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Lwowski sernik z rodzynkami to pyszne ciasto - idealne na rodzinne spotkanie. Tradycyjny przepis na puszysty placek sernikowy przyda się każdemu. Sernik zawdzięcza swą puszystość dodatkowi kaszy manny i pianie z białek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Hreczniaki - przepis na kresowe kotlety z kaszy i sera

Hreczniaki to specjalność kresowych gospodyń. Te wyśmienite kotleciki z białego sera i kaszy gryczanej najlepiej smakują z sosem ze świeżych grzybów.

Ocena: 40,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drożdżowy cebularz z boczkiem

Drożdżowy cebularz z boczkiem to świetna przekąska. Można go zabrać do pracy lub przygotować na imprezę. Cebularz w kuchni polskiej to tradycyjne ciasto wytrawne z cebulowym nadzieniem właśnie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 9