Kuchnie świata

Polacy są coraz bardziej otwarci na nowe smaki, a restauracje z daniami z różnych zakątków świata rosną jak grzyby po deszczu. Od Meksyku przez Brazylię, Maroko, Europę, Bliski Wschód, Indie aż po Daleki Wschód - podróż przez aromaty może dostarczyć wielu inspiracji. Zbieramy informacje i porady na temat różnych kuchni świata.

Kuchnie świata

Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo

Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych. Jeśli jednak użyjesz wędzonej papryki lub dodasz kawałek wędzonego boczku, otrzymasz ten sam aromat i smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Zupa z czarnej fasoli ugotowana na wywarze z wędzonej szynki i coca-coli to świetny pomysł Nigelli Lawson. Wędzoną szynkę gotują w coca-coli mieszkańcy amerykańskiej Atlanty. Szkoda jednak wylewać do zlewu pyszny słodki wywar o smaku wędzonki. Można go wzorem Nigelli wykorzystać na pożywną zupę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku [WIDEO]

Trochę inne pączki z mleka w proszku, które po usmażeniu macza się w syropie. Wypróbuj ten przepis koniecznie. Te mini pączki nie są pracochłonne. Oryginalnie jest to przepis kuchni indyjskiej, nazywają się GULAB JAMUN, uwielbiają je wszyscy. Macza się je w syropie kardamonowym i posypuje pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi lub migdałami, ale będzie do nich pasował dowolny syrop o twoim ulubionym smaku. Rozpływają się w ustach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwadratowe pączki: przepis na francuskie BEIGNETS [WIDEO]

Francuskie pączki BEIGNETS mają kwadratowy kształt i nie są nadziewane. Poza tym niczym nie różnią się do naszych pączków. Amatorom radzimy zacząć przygodę z puszystymi pączusiami od tego prostego przepisu na beignets.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jerk chicken - aromatyczny filet z kurczka po jamajsku

W tym daniu rządzą przyprawy, bo jerk chicken to po prostu dobrze przypieczona pierś kurczaka, która swój smak i aromat zawdzięcza znakomitemu zestawieniu przypraw i ziół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku

Kuchnia serbska jest smaczna i wyrazista. W dużej mierze korzysta z prostych, lokalnych składników. Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku to proste danie, które świetnie sprawdzi się również na polskich stołach.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kurczak pieczony po bałkańsku w sosie paprykowo-grzybowym

Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym to danie zaczerpnięte z kuchni serbskiej. Jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Najlepiej podawać go z makaronem typu wstążki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 51