Kuchnie świata

Polacy są coraz bardziej otwarci na nowe smaki, a restauracje z daniami z różnych zakątków świata rosną jak grzyby po deszczu. Od Meksyku przez Brazylię, Maroko, Europę, Bliski Wschód, Indie aż po Daleki Wschód - podróż przez aromaty może dostarczyć wielu inspiracji. Zbieramy informacje i porady na temat różnych kuchni świata.

Kuchnie świata

Ciasto gruszkowo-imbirowe - znakomity dodatek do herbaty

Przepis na ciasto gruszkowo-imbirowe pochodzi ze starej książki z przepisami kuchni włoskiej. Jest niezwykle aromatyczne i świeże. Przygotowyje się je szybko i bardzo łatwo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kremowy gulasz z kurczaka, fasoli i kukurydzy: pikantny, pożywny i pyszny

Kuchnia meksykańska to nie tylko awokado, pomidory i tortille. To także wyrafinowane gulasze z łatwo dostępnych składników. Na przykład białe chili z kurczaka. Proponujemy dla odmiany kremowy gulasz z kurczaka, fasoli i kukurydzy, pikantny tak jak lubimy i do tego bajecznie pyszny. Wypróbuj przepis na to proste i sycące danie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą

Kartoflanka to smaczna i bardzo prosta zupa, która smakuje niemal każdemu. Jeśli chcesz nieco ją uszlachetnić i podkręcić jej smak dodaj do niej nieco pesto. Podajemy przepis na zupę ziemniaczaną po włosku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Pomidorowy ryż w stylu meksykańskim jest absolutnie pyszny. I bardzo łatwo go wzbogacać i zmieniać. Zamiast świeżego chili możecie dodać chili w proszku. Możecie również dodać do niego świeżą paprykę, marchewkę, mrożony groszek, czy fasolkę. Ryż ugotowany w pomidorowym wywarze to samodzielne danie lub pyszny dodatek do smażonych, pieczonych lub grillowanych warzyw, ryb, czy mięs. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe

Masz dość kotletów i gulaszy? Zrób wieprzowinę słodko-kwaśną według naszego przepisu. Rodzina będzie cię za nią uwielbiać!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami: doskonała przekąska na ciepło

Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami to świetna przekąska na ciepło. Pieczarki można zastąpić boczniakami lub innymi grzybami hodowlanymi. A w sezonie warto skorzystać z dobrodziejstwa grzybów leśnych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Włoska zupa weselna z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

We Włoszech prawdziwe wesele nie może się obyć bez esencjonalne i pysznej zupy szpinakowej z klopsikami. Ta łatwa w przygotowaniu zupa syci i stanowi doskonały podkład na większe wyzwania kulinarne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Przychodzi niedziela, pora na domowe pieczenie. Co wtedy zrobić? Najlepiej pizzę. Ciasto wystarczy przygotować dzień wcześniej. Można przygotować więcej i surowe zamrozić. Za taką pizzę na cienkim i chrupiącym cieście bliscy będą was kochać jeszcze bardziej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nóżki kurczaka w sosie paprykowo-grzybowym

Nóżki kurczaka w sosie paprykowo-grzybowym są soczyste i wyraziste. Znakomicie smakuje z makaronem ugotowanym al dente. To danie nie wymaga specjalnych umiejętności i jest szybkie w przygotowaniu, a rodzina będzie zachwycona.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym

Szwedzkie pierogi nie przypominają polskich przysmaków. Są to po prostu paluchy z ciasta drożdżowego obficie wypełnione farszem z pieczarek i cebuli. Świetnie pasują do czerwonego barszczu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 52