Kuchnie świata

Polacy są coraz bardziej otwarci na nowe smaki, a restauracje z daniami z różnych zakątków świata rosną jak grzyby po deszczu. Od Meksyku przez Brazylię, Maroko, Europę, Bliski Wschód, Indie aż po Daleki Wschód - podróż przez aromaty może dostarczyć wielu inspiracji. Zbieramy informacje i porady na temat różnych kuchni świata.

Kuchnie świata

Pączki hiszpańskie - aromatyczne oponki z anyżkową nutą

Pączki hiszpańskie przypominają z wyglądu nasze swojskie oponki. Mają podobny smak i konsystencję. To, co je wyróżnia to subtelna anyżkowa nuta i świeży aromat skórki cytrynowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Greckie racuchy z serem feta z patelni lub piekarnika: łatwy przepis na genialną przekąskę

Greckie racuchy z serem feta to moje danie na pocieszenie. Uwielbiam gorące racuchy z fetą jeść prosto z patelni. Może to niezdrowe, ale za to bardzo przyjemne. Przepis na te proszkowe, puszyste placki jest bajecznie łatwy. Jeśli nie chcecie smażyć, możecie racuchy upiec! Polecam na wszystkie dole i niedole! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym

Pałki kurczaka zapieczone z ryżem są tak szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dla mnie to także wspomnienie zagranicznych wojaży. Kawałki kurczaka pieczone na ryżu przypominają mi turecki pilaw, uzbecki płow, czy indyjski jalfrezi z ryżem pilau. Człowiek całe życie się uczy! Dlatego dzisiaj z przyjemnością dzielę się z Wami najłatwiejszym przepisem świata na genialny obiad - dwa dania w jednym - soczysty kurczak i aromatyczny ryż. Bierzcie i cieszcie się chwilą przyjemnej sytości!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni

BULGOGI po koreańsku oznacza „ogień” i „mięso”. Bulgogi wołowe to jedna z najpopularniejszych potraw koreańskich. Jest to delikatna, cienko pokrojona, pysznie przyrumieniona wołowina. Tradycyjnie przygotowywana na otwartym ogniu lub na żeliwnej patelni. Marynowana wołowina jest lekko słodka, pikantna i charakterystycznie doprawiona sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, sezamem i szczypiorkiem oraz świeżo startą dojrzałą gruszką azjatycką, która zmiękczy mięso. Oto przepis na wołowinę po koreańsku!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czak-czak z Podlasia: tatarski deser ze smażonego ciasta i karmelizowanego miodu

Czak-czak to słodki jak ulepek i absolutnie uzależniający deser rozpowszechniony przez Tatarów z Podlasia. Po tatarsku czak-czak oznacza podarunek dla łasuchów. Ten obezwładniający deser ze smażonego ciasta i karmelu bardzo łatwo przygotować. Potrzebujecie tylko trochę czasu i dobrych chęci. Nie czekajcie do końca świata, tylko zróbcie obłędny czak-czak już dzisiaj!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pączki portugalskie - cudownie miękkie pączki z cynamonową posypką, czyli malasadas

Pod nazwą pączki portugalskie funkcjonują u nas dwa nieco odmienne słodkie ciastka: malasadas oraz bolas de berlim. Malasadas, które prezentujemy w tym przepisie to miękkie i delikatne pączki bez nadzienia, podawane zazwyczaj z  posypką cukrową lub słodkim syropem pomarańczowym. Bardzo popularne są nie tylko w Portugalii, ale także, a może nawet przede wszystkim, na Hawajach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem

Piadine to rodzaj cienkiego placka przypominającego podpłomyk lub tortillę. To rodzaj street foodu z północnej części Włoch, szczególnie popularny w regionie Emilia-Romagnia. Ten włoski chlebek można nadziać dowolnym farszem. My dziś proponujemy przepis na smaczną tortillę z kurczakiem w sosie pomidorowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki

Jak przygotować jackfruit który smakuje jak szarpana wołowina? Ubóstwiam ten łatwy przepis. Jeśli nie wiecie, jak przyrządzić owoc chlebowca soczysty i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz, to właśnie dobrze trafiliście. Jackfruit wychodzi idealnie przyrumieniony, wystarczy włożyć go w przypieczoną bułkę. Właśnie to musicie zrobić z jackfruita z puszki. Polecam gorąco!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem: wzmacnia odporność

Klarowna zupa cebulowa w wersji japońskiej to niezwykle aromatyczny bulion. Podana z kostkami tofu, plasterkami grzybów i szczypiorkiem jest przepyszna i bardzo sycąca. Można do niej dodać ugotowany makaron gryczany soba. Polegam gorąco waszej zziębniętej uwadze! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Tarta mleczna z cynamonem: przepis na kruchy placek z budyniem

Tarta mleczna z cynamonem to popularny deser z Afryki Południowej. Przepis przywieźli w XVII w holenderscy osadnicy, z czasem dodali do niego cynamon. I tak powstało kruche ciasto z mlecznym nadzieniem, które można kupić w każdym sklepie na południe od zwrotnika Koziorożca. Oto najlepszy przepis na kruchy placek z budyniem!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 61