Sok malinowy - poznaj jego zalety i przepis

2017-06-30 11:24

Sok z malin to niezbędny element domowej apteczki. Znany jest z wysokiej zawartości magnezu, potasu, wapnia, żelaza, kwasów organicznych i wielu witamin. Okazuje się być przydatnym podczas leczenia infekcji i zbijania gorączki. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada sok z malin.

Sok malinowy - poznaj jego zalety!
Autor: thinkstockphotos.com Dodatek cytryny do soku z malin sprawi, że nie starci on swojego charakterystycznego koloru.

Spis treści

  1. Maliny
  2. Maliny - zdrowotna zawartość owoców
  3. Maliny - właściwości
  4. Sok z malin - zalety
  5. Sok z malin
  6. Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?
  7. Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
  8.  Jak zamrozić maliny na zimę?
  9. Właściwości malin

Maliny

Malina jest krzewem wieloletnim, którego dwuletnie pędy wydają smaczne owoce, z których przygotowuje się różnego rodzaju desery, sałatki, soki owocowe oraz zdrowotne syropy i herbatki. Kwitnie od maja do lipca. Można ją spotkać na całej półkuli północnej w strefie umiarkowanej. Porasta zarówno tereny nizinne jak i górzyste. Jej owoce dojrzewają od lipca do września

Maliny - zdrowotna zawartość owoców

cukry (6-13%)

pektyny (6%)

kwasy organiczne

celuloza

kwas salicylowy

witamina C (9-44 mg w 100 mg owocu)

prowitamina A

witamina B

niacyna

bioflawonidy

sole: żelaza, miedzi potasu, wapnia i fosforu

Maliny - właściwości

Owoce malin bogate są w kwasy organiczne, które wspomagają perystaltykę jelit.

Sok z malin - zalety

Maliny rosnące dziko są o wiele bogatsze we właściwości zdrowotne i odżywcze. To właśnie z nich powinno się przygotowywać soki, które doskonale działają na przeziębienia i gorączkę. Sok z malin ma również właściwości moczopędne, dlatego stosuje się go jako preparat pomocniczy przy reumatyzmie.

Działanie lecznicze posiadają również liście malin. Po wysuszeniu sporządza się z nich napar, który dostarcza: garbników, flawonów, witaminy C, kwasów organicznych i wielu innych leczniczych substancji.

Sok z malin

Składniki:

1 kg malin

50 dag cukru

sok wyciśnięty z jednej cytryny

Malin nie myć. Jeśli musisz, to delikatnie opłucz, odsącz i poczekaj aż wyschną.

Włóż je do słoja, przesypując każdą warstwę cukrem

Gdy owoce puszczą sok przecedź do garnka przez gęste sito. Aby sok był klarowny możesz na sito położyć gazę.

Całość gotuj aż do rozpuszczenia się cukru, pamiętając, aby nie doprowadzić soku do wrzenia.

Na koniec dodaj sok z cytryny.

Przelej go do buteleczek i postaw do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.

Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?

Jak zrobić dobre maliny w słoiku?

 Jak zamrozić maliny na zimę?

Właściwości malin