Przygotuj z nami schabowego, jak u babci – sprawdź nasze sposoby!

2023-01-16 7:54 Materiał sponsorowany

Cudownie soczysty, niezwykle aromatyczny i pokryty chrupiącą warstwą złocistej panierki – tradycyjny schabowy to iście królewski przysmak, obok którego nie sposób przejść obojętnie. W rodzimej kuchni jest to na tyle popularne danie, że od kilku lat 7 listopada jest Dniem Kotleta Schabowego. Co niesamowitego jest w podsmażonym kawałku wieprzowiny? Jak przyrządzić idealny kotlet schabowy? Podpowiadamy.

Schabowy
Autor: materiały prasowe

Przede wszystkim dobre mięso

Teoretycznie zasada przygotowania schabowego wydaje się banalnie prosta – dość mocno rozbić mięso, obtoczyć w panierce, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu i podawać. Jeżeli zależy wam na uzyskaniu tego wyjątkowego smaku tak dobrze pamiętanego z czasów dzieciństwa, warto poświęcić nieco czasu na właściwe przyrządzenie potrawy, która już wiele lat temu wpisała się na dobre w tradycyjną polską kuchnię.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście schab – dość delikatne mięso wieprzowe odcinane z części piersiowo-lędźwiowej tuszy. Wybierając porcję na idealne schabowe, sięgajcie po kawałki z niewielką ilością tłuszczu, który podczas smażenia dobrze nawilży całą potrawę. Supergładki schab, bez żyłek czy przerostów po zdjęciu z ognia może okazać się dość suchy, a przez to i mniej smaczny. Jak poznacie, czy mięso jest świeże? Przede wszystkim powinno być lekko wilgotne, błyszczące, o różowej barwie bez sinych czy szarych plam, a za to z białym, miękkim tłuszczem. Jeśli nie wydziela przykrej woni, a po nacisku wraca do poprzedniej formy oznacza to, że jest świeże i nadaje się do przyrządzenia wymarzonego schabowego.

Jak przygotować kotleta?

Sztukę mięsa pokrójcie na plastry grubości 1,5–2 cm, ułóżcie na desce do krojenia i po przykryciu folią rozbijcie równomiernie tłuczkiem do grubości około 0,5 cm. Pamiętajcie o tym, by wcześniej nie myć mięsa, bo wypłucze się z niego cały charakterystyczny smak. Nie należy również rozbijać plastrów zbyt mocno, ponieważ w trakcie panierowania będą się rozpadać.

Niektóre szkoły sugerują moczenie rozbitych kotletów w mleku z dodatkiem rozgniecionego czosnku, plastrów cebuli, liścia angielskiego, soli i pieprzu. Jeśli chcecie przygotować schab w ten sposób, pozostawcie mięso w mlecznej marynacie na kilka godzin lub całą noc. W innej wersji wystarczy plastry posolić i (ewentualnie) odrobinę oprószyć pieprzem.

Czas na panierowanie

Schabowy można panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej lub jedynie w bułce i jajku. Aby panierka dobrze przylegała do mięsa, warto je wcześniej wytrzeć ręcznikiem kuchennym tak, by było suche, a kolejne warstwy bułki dobrze wklepywać w powierzchnię kotleta. Jeśli chcecie, by schabowy był chrupiący i złocisty, wybierzcie średnio zmieloną bułkę tartą lub zmielcie ją sami w domu. Gotowe kotlety należy piec od razu, ponieważ gdy będą leżały zbyt długo, panierka nasiąknie wilgocią i będzie odpadać podczas smażenia.

Smażenie – ważna rzecz

Według tradycyjnych przepisów do smażenia schabowych należy użyć smalcu, jednak nie każdy przepada za tym charakterystycznym smakiem i zapachem. Smalec często zastępowany jest klarowanym masłem lub olejem rzepakowym. Jednak bez względu na rodzaj tłuszczu ważne jest, by patelnia oraz jej zawartość były dobrze rozgrzane, dzięki czemu warstwa panierki szybko się zapiecze, a mięso pozostanie miękkie i soczyste. Gdy schabowe nabiorą złocistego koloru, warto przełożyć je na ręcznik kuchenny, który szybko wchłonie nadmiar tłuszczu, zmniejszając przy tym kaloryczność potrawy.

Z czym podawać schabowy?

W wersji tradycyjnej schabowy oczywiście nie może obejść się bez młodych ziemniaków z wody i gorącej zasmażanej kapusty. Jednak tak się składa, że smażone kotlety dobrze smakują również z ziemniakami podanymi w innej formie, jak np. z puszystym puree, złocistymi frytkami czy pieczonymi ćwiartkami. Kapustę często zastępują surówki z sezonowych warzyw, różnego rodzaju marynaty lub pachnąca latem mizeria. W wielu domach idealny schabowy podawany jest również z gęstym sosem pieczarkowym udekorowanym drobno posiekaną natką pietruszki.

Praktyczne porady oraz sprawdzone przepisy na dodatki do kotleta schabowego znajdziecie także na stronie Przepisy.pl.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE