Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

2021-03-29
Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Autor: thinkstockphotos.com Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym to najsmaczniejszy sposób na białe mięso. 
łatwy
10 min
4

Filet z piersi kurczaka  w sosie śmietanowo-pieczarkowym to sycące danie dla całej rodziny. Porcja mięsa, pyszny sos, aromat i smak - każdy znajdzie coś dla siebie. Wypróbujcie przepis na pierś kurczaka w sosie pieczarkowym z dodatkiem śmietany i cieszcie się jego smakiem z całą rodziną. 

Polecamy również: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka?   Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej   Filet z kurczaka á la hasselback z serem i pomidorami   

SKŁADNIKI

  • 500-600 g filetów z kurczaka (piersi)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 300 g pieczarek
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 125 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety kurczaka posmarować olejem, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz suszonym oregano. Odstawić do zamarynowania na około pół godziny.
  • Duże pieczarki pokroić na plasterki, średnie na połówki lub ćwiartki, a małe pieczareczki pozostawić w całości.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, położyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Dodać pieczarki i smażyć razem przez 2-3 minuty, mieszając grzyby.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez 6 minut. Po 3 minutach, czyli w połowie gotowania, przewrócić filety na drugą stronę.
  • Śmietankę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu z patelni, dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie dwukrotnie przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem   lub  kasza jaglaną.