Znakomita nalewka na pigwie i jabłkach z rodzynkami

Nalewka na pigwie i jabłkach
Autor: Shutterstock Znakomita nalewka o kwaskowej, orzeźwiającej nucie.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Oto kolejna wariacja na temat popularnej pigwówki. W tej wersji kwaskowy smak pigwy zostaje wydobyty dzięki delikatnej słodyczy jabłek i rodzynek. Zrób nalewkę na pigwie i jabłkach i rozkoszuj się jej cudownym aromatem w chłodne wieczory.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w księgarniach i naszym sklepie wiemiwybieram.pl.

SKŁADNIKI

  • pół kg pigwy
  • pół kg jabłek
  • małe opakowanie rodzynek (250 g)
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wódki
  • pół kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pigwę umyć, pokroić pozbyć się ziaren, podobnie zrobić z jabłkami.
  • Do owoców dodać rodzynki, całość zalać alkoholem i odstawić na 6 tygodni.
  • Następnie zlać płyn a owoce zasypać cukrem i odstawić na 3 tygodnie.
  • Słodki sok dodać do wcześniej zlanego alkoholu w proporcjach wg uznania, wymieszać i zabutelkować.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej