Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ekologiczna żywność powinna pochodzić z upraw bez środków ochrony roślin typu pestycydy.

Moda na żywność ekologiczną rośnie. Skłonni jesteśmy zapłacić więcej za artykuły spożywcze z ekologicznych gospodarstw rolnych, za produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, bez dodatku konserwantów czy polepszaczy smaku. Jednak kontrole wykazały, że nie wszystkie spełniają wymogi ekologiczności. Sprawdź, na co zwracać uwagę, by mieć pewność, że zjadasz produkty najlepsze jakościowo.

Produkty określane mianem eko lub bio zgodnie z normami unijnymi powinny zawierać 95 proc. składników ekologicznych, wyprodukowanych w gospodarstwach rolnych bez nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz bez roślin modyfikowanych genetycznie. Żywność taka nie może zawierać konserwantów, polepszaczy smaku ani barwników. Kontrole Inspekcji Handlowej wykazały, że ok. 20 proc. produktów opatrzonych słowami eko lub bio nie spełnia tych warunków. Jak zatem odróżnić prawdziwe produkty ekologiczne od fałszywek.

Żywność bio lub eko - jak ją rozpoznać?

Przede wszystkim czytajmy etykiety. Na opakowaniu powinny znajdować się odpowiednie oznaczenia: ekoliść składający się z dwunastu gwiazdek na zielonym tle, numer jednostki certyfikującej, której podlega producent (jego produkty są raz w roku kontrolowane), nazwę i adres producenta lub przetwórcy oraz miejsce uprawy produktów rolnych (UE lub spoza UE). Certyfikat i logo eko żywności (ekoliść) może otrzymać zarówno gospodarstwo rolne, jak i przetwórca, np. zakład mięsny, wytwarzający wędliny w tradycyjny sposób. Wówczas kontroli podlega także dostawca surowca, ponieważ zwierzęta muszą pochodzić z ekologicznej hodowli, np. mogą być karmione tylko roślinami uprawianymi bez nawozów i pestycydów.

Warto zwrócić też uwagę, że produkty ekologiczne mają krótszy termin przydatności do spożycia, ponieważ nie zawierają konserwantów, mają wyższe ceny, co związane jest z kosztami ich wytworzenia, a warzywa i owoce nie są tak dorodne, jak te produkowane z użyciem „chemii”.

Ocena: 0