Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?

2021-04-26 11:34 Anna Śmiałek
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Autor: Shutterstock Owoce jagodowe to bogate źródło witamin, mikroelementów, błonnika i cennych antyoksydantów.

Owoce jagodowe to prawdziwa ochrona zdrowia wprost z natury. Są nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe, bo zawierają nie tylko cenne witaminy i mikroelementy, ale też antyoksydanty. Owoce jagodowe zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych oraz spowalniają starzenie się mózgu. Mają niski indeks glikemiczny i są niezwykle bogate w błonnik.

Owoce jagodowe - które owoce są owocami jagodowymi?

Sezon na owoce jagodowe zaczyna się w maju, gdy pojawiają się truskawki. W czerwcu dochodzą maliny, jagody kamczackie. Z biegiem miesięcy pojawiają się kolejne owoce, coraz ciemniejsze i pełne antyoksydantów – borówki, jeżyny, agrest. W lipcu najlepiej zbierać porzeczki, w sierpniu aronię. I tu nie koniec – we wrześniu można spróbować nowinek – takich jak pyszne minikiwi.

Do owoców jagodowych zaliczamy:

  • truskawki
  • poziomki
  • agrest
  • jagody kamczackie
  • porzeczki
  • maliny
  • jeżyny
  • borówki amerykańskie
  • czarne jagody
  • żurawinę
  • borówki brusznice
  • jagody acai
  • jagody goji
  • mini kiwi
  • aronię

Wspólne cechy owoców jagodowych

Owoce jagodowe, w związku z dużą zawartością polifenoli, antocyjanów i innych klas flawonoidów, proantocyjanidyn i kwasów fenolowych mają działanie przeciwwirusowe. Owoce jagodowe zawierają wiele związków o działaniu przeciwutleniającym, które mogą neutralizować znaczną część wolnych rodników zagrażających prawidłowemu funkcjonowaniu komórek organizmu.

Wolne rodniki to niestabilne, reaktywne cząsteczki, które gdy pojawiają się w nadmiarze mogą uszkadzać struktury komórkowe, powodując tak zwany stres oksydacyjny. Owoce jagodowe są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a ich rodzaj zależny jest w dużej mierze od zabarwienia owocu.

Wśród najczęściej występujących związków antyoksydacyjnych w owocach jagodowych są antocyjany, kwas elagowy i resweratrol.

Owoce jagodowe pomagają również w regulacji glikemii - polecane są więc zarówno osobom cierpiącym na insulinoodporność, jak i diabetykom.

Owoce jagodowe są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych i wystąpienia nowotworu jelita grubego, obniża stężenie trójglicerydów we krwi, stymuluje także rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. 

Jagody są niskokaloryczne, ale zawierają wiele składników odżywczych - witamin i soli mineralnych  - w stężeniach różnych dla poszczególnych gatunków owoców jagodowych.

Owoce jagodowe mają silne właściwości przeciwzapalne, dlatego od stuleci wykorzystywane były w medycynie ludowej do leczenia rozmaitych dolegliwości. Najbardziej znane jest choćby działanie czarnych jagód na przewód pokarmowy.

Jagody wszelkiego rodzaju korzystnie wpływają na wygląd naszej skóry - zawarte w nich antocjany, karotenoidy i witamina C chronią przed procesami starzenia i pobudzają syntezę kolagenu.

Przeciwutleniacze pochodzące z owoców jagodowych chronią też przed chorobami nowotworowymi.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE