Pieczony łosoś z brokułami i smardzami

2021-03-29
Pieczony łosoś z brokułami i smardzami
Autor: Shutterstock Pieczony łosoś z brokułami i smardzami
łatwy
20 min
4

Pieczony łosoś z brokułami i smardzami to bardzo wykwintne danie. Z braku smardzów radzimy użyć kurek (np. mrożonych) lub innych dostępnych grzybów. Oczywiście nic nie zastąpi aromatu "polskich trufli", czyli smardzów, ale jak wiadomo te są dobrem rzadkim.

Polecamy także:

Smardze duszone w śmietanie

Makaron ze smardzami

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami

SKŁADNIKI

  • 4 filety z łososia po 150 g
  • 2 szalotki drobno pokrojone
  • 1 gałązka tymianku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu (rybnego, grzybowego lub warzywnego)
  • 200 g brokułów umytych i pokrojonych na różyczki
  • 300 g smardzów (lub innych grzybów)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki śmietanki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 230oC.
  • Rozgrzej patelnię teflonową posmarowaną odrobiną tłuszczu. Posyp ją solą i pieprzem, a następnie połóż na niej łososia i smaż przez 30 sekund z każdej strony. Połóż rybę skórą do spodu na folii aluminiowej i włóż na 8 minut do piekarnika.
  • Podsmaż przez 2 minuty szalotki i tymianek na patelni. Dodaj białe wino i gotuj na dużym ogniu aby zredukować objętość do dwóch trzecich. Dodaj bulion i zredukuj objętość o jedną czwartą. Zdejmij z ognia, przetrzyj przez sitko. Sos wlej do sosjerki.
  • Na patelni przesmaż na małej ilości masła smardze z brokułami, skrop cytryną, przypraw do smaku. Posyp szczypiorkiem.
  • Wyjmij łososia z piekarnika, na każdy talerz nałóż trochę sosu, brokuły ze smardzami i filet z łososia. Polej odrobiną sosu, posyp świeżo zmielonym pieprzem.