Wątróbka w sosie śmietanowo-ziołowym

2021-03-29
Wątróbka w sosie śmietanowo-ziołowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Podroby są niedrogie, a właściwie przygotowane mogą stać się bazą do pysznych dań obiadowych. Wątróbka w sosie śmietanowo-ziołowym to pyszny obiad, który z powodzeniem zastąpi danie mięsne. Najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami z wody.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • suszona bazylia i rozmaryn
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na połówki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Cebulę obrać, posiekać i dodać do wątróbek, smażyć aż się zeszkli.
  • Mąkę rozprowadzić dokładnie w mleku, wlać do wątróbek, wymieszać.
  • Po zagotowaniu dodać przyprawy, przykryć i dusić 10 min. na małym ogniu.
  • Na koniec wlać śmietanę i podgrzewać jeszcze przez chwilę.