Szkockie placuszki owsiane: dobry przepis na śniadanie

2021-03-29
Szkockie placuszki owsiane
Autor: Shutterstock Placuszki owsiane to zdrowa alternatywa dla klasycznych placków pszennych
łatwy
45 min
4

Co zamiast kanapek na śniadanie? Oto nasza propozycja - placuszki owsiane. Sycące, smaczne, bez jajek. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem dżemu, masła orzechowego albo kremowego serka. Podajemy przepis na placki owsiane. Świetne na śniadanie i do pochrupania w ciągu dnia.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu lub melasy
  • 2 łyżki świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki owsianej (drobno zmielonych płatków owsianych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej kasztanowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozgnieć w dużej misce z miodem i ciepłą (nie za gorącą) wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 10 minut.
  • Dodaj do drożdży mąkę owsianą oraz sól. Dobrze wymieszaj.
  • Dosyp pozostałą mąkę. Połącz wszystkie składniki. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj czystą ściereczką, postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełóż z miski na stolnicę. Rozwałkuj na grubość około 2 cm.
  • Szklanką wycinaj z ciasta krążki. Każdy bardzo cienko rozwałkuj. Umieść na natłuszczonej brytfance. Odczekaj 30 minut.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 15 minut, aż zbrązowieją.
  • Podawaj przestudzone z masłem orzechowym, marmoladą albo wytrawnie - z białym lub żółtym serem, pastą łososiową lub kremowym serkiem czy masłem orzechowym.