Pizza z dynią i kozim serem - po prostu pycha!

2021-03-29
Pizza z dynią i kozim serem - po prostu pycha!
Autor: Shutterstock Pizza z dynią i kozim serem - nowe, lżejsze oblicze pizzy
łatwy
30 min
4

Pizza z dynią i kozim serem to danie łatwe do przygotowania, smakowite i  oryginalne. Warto wypróbować nasz przepis i przygotować pizzę inną niż zazwyczaj. Nieco odchudzoną i  zdrowszą.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zmień swoje nawyki żywieniowe! TO PROSTE >>>

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 10 dag sera koziego
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię umyć, usunąć pestki  i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać, orzechy grubo pokroić.
  • Olej rozgrzać na patelni, włożyć dynię, smażyć z obu stron po 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Ciasto rozłożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować śmietaną, położyć plastry  usmażonej dyni.
  • Rozkruszyć albo pokroić kozi  ser, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać orzechami.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20 minut.
  • Gorące ciasto pokroić na kawałki, doskonale smakuje oprószone świeżym rozmarynem. Podawać posypane listkami rukoli.
  •