Przepis na pizzę idealną według włoskiej receptury

2021-03-29
Milena Tuzimek
Przepis na pizzę idealną według włoskiej receptury
Autor: thinkstockphotos.com Włoska pizza - zarówno ta z neapolitańska, jak i rzymska - ma zawsze cieniutkie ciasto i nie jest  przeładowana składnikami, po to by  ciasto  je "uniosło".
łatwy
45 min
4

Pizza jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań. Jej smak jednak szybko został doceniony na całym świecie. Jeśli chcecie sami zrobić tradycyjną pizzę włoską - koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu!

Polecamy przepisy: Pizza calzone - włoski pieróg z kurczakiem i szpinakiem  oraz   Stromboli - zrolowana pizza w stylu włoskim

Pizza - życie i twórczość

Pizza - swoją wielką światową karierę, zawdzięcza włoskim emigrantom. To oni tęskniąc za domem, wszędzie dokąd dotarli piekli pizzę a la mamma, czyli według maminego przepisu. 

Pizza neapolitana: co odróżnia włoską pizzę od wyrobów pizzopodobnych? 

Pizza we Włoszech to nieomal instytucja. A nawet symbol ojczyzny. Więcej o tym tutaj: Pizza margherita - skąd pochodzi nazwa tej najpopularniejszej pizzy na świecie?

Polecamy także nietypowe przepisy na dania inspirowane pizzą:

Pizza z patelni: jak zrobić pizzę inaczej? 

Pizza z kalafiora: przepis na niskokaloryczne danie

Chlebek pizza: przepis na chleb nadziewany dodatkami do pizzy

SKŁADNIKI

  • 16 g soli morskiej
  • 1 g świeżych drożdży
  • 330 ml wody
  • 560 g mąki - najlepiej typ "00"
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy razem z odrobiną mąki.
  • Do mąki dodajemy łyżkę oliwy i drożdże wcześniej połączone ze składnikami.
  • W szklance zostawiamy trochę wody i dosypujemy do niej sól, mieszając aż się rozpuści.
  • Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Kiedy ciasto jest lekko zagniecione, dodajemy wodę z solą i mieszamy.
  • Wyrobione ciasto odstawiamy na dwie godziny. Potem dzielimy  na 2 kule i ponownie zostawimy do wyrośnięcia - na co najmniej  4 godziny. Tak długi  proces spowodowany jest  małą ilością dodoanych drożdży, ale dzięki  temu pizza będzie delikatna.
  • Gotowego ciasta formujemy  placek, smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione składniki - wg Włochów - nie więcej niż 4, by ciasto  miało odpowiednią konsystencję i nie było mokre po  upieczeniu.
Milena Tuzimek