Pierogi z kapustą i serem: przepis siostry Anastazji

2021-12-13
Siostra Anastazja
pierogi-z-kapusta-i-serem-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z farszem z młodej kapusty i sera to doskonałe danie na letni obiad
łatwy
90 min
4

Przepyszne pierogi rodem z Podkarpacia zachwycają oryginalnym góralskim farszem. Warto wykorzystać sezon na młodą kapustę, która nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Ciasto na pierogi przyrządzamy podobnie jak do pierogów z kapustą i grzybami.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo, Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 1/2 średniej główki świeżej kapusty
  • 20-25 dag białego sera
  • tłuszcz
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników: jajko, sól, wodę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.
  • Kapustę poszatkować i ugotować, odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Do kapusty dodać pokruszony ser, tak aby były grudki, usmażoną cebulę, sól, pieprz. Dobrze wymieszać i doprawić.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane stopionym masłem lub boczkiem z przesmażoną cebulką
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Siostra Anastazja