Pierogi z twarogiem i szpinakiem - przepis [WIDEO]

Pierogi z twarogiem i szpinakiem - przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jeśli szpinak nie należy do Twoich ulubionych warzyw, skuś się na pierogi ze szpinakiem - szybko zmienisz zdanie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lekkostrawne pierożki z delikatnym szpinakowo-twarogowym nadzieniem smakują wybornie posypane koperkiem. Sprawdź, jak je zrobić! Podajemy przepis na pyszne pierogi z twarogiem i szpinakiem.

Składniki

  • 15 dag chudego twarogu

  • 30 dag szpinaku

  • szklanka (15 dag) mąki pszennej

  • małe jajko

  • łyżeczka oleju rzepakowego lub masła

  • łyżka koperku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak ugotuj i zmiel z dodatkiem twarogu, dopraw do smaku solą. Nadzienie powinno być gęste.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj jajko i letnią wodę (ok. 60 ml), posól.

  • Ciasto zarób nożem, następnie wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i jednolite.

  • Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego krążki.

  • Na przygotowane krążki nakładaj nadzienie, a następnie zlepiaj pierogi.

  • Ugotowane pierogi podawaj z masłem lub olejem, posyp koperkiem.

Ocena: 0