Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach
Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy - przepis z Małopolski [WIDEO]
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Domowe pierogi ze śliwką suszoną
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 55 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Nadziewanie pierogów farszem ze śliwek suszonych i orzechów z miodem to tradycja wigilijna rodem z Małopolski. Spróbujcie podać je na świąteczny stół. Delikatny aromat śliwowicy podkręci ich oryginalny smak. Przepis ciekawy, dla osób lubiących niebanalne pomysły.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Składniki
FARSZ:
200 g suszonych śliwek bez pestek
100 ml śliwowicy
200 ml wody
50 g orzechów laskowych
2-3 łyżki miodu
CIASTO PIEROGOWE:
2 kubki mąki
1,5 łyżki roztopionego masła
żółtko z dużego jajka
pół szklanki ciepłej wody lub mleka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Przygotowanie krok po kroku:
W przesianą mąkę wbij żółtko, dodaj masło i odrobinę posól. Powoli połącz składniki, dodając stopniowo wodę w małych porcjach. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite, gładkie i lśniące.
Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypanej mąką i wykrawaj szklanką kółka wielkością dostosowane do wielkości śliwek.
Suszone śliwki namocz w śliwowicy przez 34 godziny. Przelej do garnka, dolej wodę i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut bez pokrywki, aby płyn odparowywał. Śliwki wyjmij, dokładnie odsącz na sicie.
Orzechy zmiel, wymieszaj z miodem. Masa powinna być gęsta. Śliwki faszeruj masą orzechową.
Każdą śliwkę kładź na krążek z ciasta i ulep kształtnego pieroga. Na brzegach uformuj fantazyjną "falbankę". Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Gotuj partiami, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku do wypłynięcia i jeszcze 2 minuty dłużej.
Podawaj polane masłem, lub słodką śmietaną. Możesz też zrobić sos. W tym celu zredukowany płyn z gotowania śliwek wymieszaj ze śmietaną.
Przepis inspirowany broszurą Smaki Małopolski, wydaną przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?