Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to świetny pomysł na uświetnienie niedzielnego i świątecznego obiadu. Pierogi są dostępne w każdym niemal sklepie ale nic nie przebije smaku pierogów wykonanych własnoręcznie w domu.
Zobacz: Tureckie pierogi manti: oryginalny przepis
SKŁADNIKI
- NA CIASTO:
- 700 ml mąki pszennej
- 400 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- NA FARSZ:
- 30 dag gotowanego mięsa (mogą być różne gatunki)
- 2 duże cebule
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- DO PODANIA:
- 100 g boczku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni do momentu, aż będzie szklista. Mięso mielimy w blenderze tak, aby kawałki mięsa były wyczuwalne.
Dodajemy cebulę, mielimy kilka sekund i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, aby nie wystygł.
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy w malakserze. Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość 1/4 cm. Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników. Gotowe pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem.