Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną [WIDEO]
![Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną [WIDEO]](https://cdn3.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/0e992eee7fc9c6ae.jpg)
Autor Zdjęcia: Archiwum
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 70 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Na wigilię można przygotować pierogi z kaszą gryczaną zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Albo oprócz nich. Oto przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem według tradycyjnej receptury. Farsz z kaszy po prostu rozpływa się w ustach!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.
Składniki
Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
25 dag chudego twarogu
duże cebule
5 łyżek masła
2 szklanki wody
szczypta soli i pieprzu
Ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
łyżka oliwy
sól
Przygotowanie krok po kroku:
W dwóch szklankach osolonej wody ugotować kaszę na sypko.
Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemnozłoty kolor.
Do kaszy dodać twaróg, wymieszać, zalać tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli, przyprawić. Dokładnie wymieszać.
Zagnieść ciasto, wycinać krążki, nakładać farsz, maksymalnie wypełniając ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia. Podawać z resztą przyrumienionej cebuli.