Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną [WIDEO]

Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Archiwum

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Na wigilię można przygotować pierogi z kaszą gryczaną zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Albo oprócz nich. Oto przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem według tradycyjnej receptury. Farsz z kaszy po prostu rozpływa się w ustach! 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.

Składniki

  • Farsz:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 25 dag chudego twarogu

  • duże cebule

  • 5 łyżek masła

  • 2 szklanki wody

  • szczypta soli i pieprzu

  •  

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • jajko

  • łyżka oliwy

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dwóch szklankach osolonej wody ugotować kaszę na sypko.

  • Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemnozłoty kolor.

  • Do kaszy dodać twaróg, wymieszać, zalać tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli, przyprawić. Dokładnie wymieszać. 

  • Zagnieść ciasto, wycinać krążki, nakładać farsz, maksymalnie wypełniając ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia. Podawać z resztą przyrumienionej cebuli.

Ocena: 4