Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem [przepis+WIDEO]
![Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem [przepis+WIDEO]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_613463837.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem należą do wielkiej spuścizny kuchni regionalnej.
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Warto jeść kaszę gryczaną! Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Podajemy przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z rybą, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki
3 szklanki (40 dag) mąki pszennej
szklanka kaszy gryczanej
20 dag białego sera
1/2 litra mleka
3 żółtka
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij żółtko, posól. Wlewając ciepłą wodę, zagnieć elastyczne ciasto.
Kaszę ugotuj na mleku, wymieszaj z białym serem, 2 żółtkami, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż porcje farszu, starannie sklej pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Wrzucaj je partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, odcedź.