Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem [przepis+WIDEO]

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem [przepis+WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem należą do wielkiej spuścizny kuchni regionalnej. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warto jeść kaszę gryczaną! Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Podajemy przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z rybą, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki

  • 3 szklanki (40 dag) mąki pszennej

  • szklanka kaszy gryczanej

  • 20 dag białego sera

  • 1/2 litra mleka

  • 3 żółtka

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij żółtko, posól. Wlewając ciepłą wodę, zagnieć elastyczne ciasto.

  • Kaszę ugotuj na mleku, wymieszaj z białym serem, 2 żółtkami, przypraw do smaku solą i pieprzem.

  • Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż porcje farszu, starannie sklej pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Wrzucaj je partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, odcedź.

Ocena: 0