Wigilia: przepis na pierogi z kapustą i grzybami

2021-03-29
Karolina Kawęcka
Wigilia: przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z kapustą i grzybami to danie sięgające tradycją czasów przedchrześcijańskich.
łatwy
70 min
4

Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilię. W naszej wersji polecamy farsz do pierogów z kapusty kiszonej i prawdziwków, ale każde inne grzyby też będą doskonałe. Sprawdź, jak zrobić wigilijne pierogi z kapustą według przepisu naszych babć. 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem .

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę ugotuj, osącz i pokrój.
  • Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj.
  • Posiekaną cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę.
  • Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki.
  • Nakładaj farsz i sklejaj ciasto (uważaj by farszem nie potłuścić brzegów ciasta, gdyż trudniej się skleja). Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Jeśli chcesz je zamrozić, wystudź je a następnie posmaruj olejem.
Karolina Kawęcka